براساس ماده ۳ قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مصوب ۲۳/۱۰/۱۳۸۲ مجلس شورای اسلامی، شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری به ریاست رئیس جمهور، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بعنوان دبیر شورای عالی و با عضویت وزیران کشور، فرهنگ و ارشاد اسلامی، امور اقتصادی و دارائی، امور خارجه، راه و شهرسازی، علوم، تحقیقات و فناوری، آموزش و پرورش و رؤسای سازمانهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی، برنامه و بودجه و حفاظت محیط زیست و چهار نفر کارشناس خبره تشکیل میشود. بر اساس تبصره 2 همین ماده، کلیه وزارتخانهها، سازمانها، نهادها، شرکتها و مؤسسات دولتی، شهرداریها و کلیه دستگاههایی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است درحدود وظایف قانونی خود، موظف به اجرای مصوبات این شورای عالی هستند.
ماده 4 – این قانون، وظایف و اختیارات شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری را تعیین کرده است.
آییننامه چگونگی تشکیل و اداره شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری بنا به پیشنهاد سازمانمیراث فرهنگی و گردشگری و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در جلسه مورخ 11/5/1383 هیأت وزیران به تصویب رسیده و مصوبات آن در گستره اختیارات و مصوبات شوراهای عالی در سطح کشوری و حاکمیتی بوده و الزامات ویژهای بر آن مترتب و از جایگاه قانونی خاصی برخوردار است.
بنابر ماده دو این آیین نامه، جلسات شورا با حضور دو سوم اعضا رسمیت یافته و تصمیمات با رأی اکثریت حاضران اتخاذ خواهد شد. همچنین حسب تبصره یک این ماده، مصوبات شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری، برای کلیه دستگاه های اجرایی مذکور درتبصره (2) ماده (3) قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ـ مصوب 1382 ـ در حدود وظایف قانونی آنها لازم الاجرا است.
اهداف شورای عالی میراث فرهنگی
- تصویب سیاستها و برنامههای راهبردی در حوزههای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
- جلب هماهنگی و همکاری بین بخشی و بین دستگاهی در تحقق اهداف میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
- بهرهگیری از توانمندیهای بخشهای دولتی و غیردولتی، بخش تعاونی و خصوصی
-
وظایف شورای عالی میراث فرهنگی
مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی از سال 1368 تا 1399 فعال بوده و در حال حاضر ارائه خدمات به فارغالتحصیلان اعم از صدور مدارک تحصیلی، دانشنامه، ریز نمرات، تاییدیههای تحصیلی، لغو تعهدات آموزشی و معافیت نظام وظیفه و ...درحال انجام است.
براساس ماده 4 قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مصوب 23 دیماه 1382 مجلس شورای اسلامی وظایف و اختیارات شورای عالی ميراث فرهنگی و گردشگری، به شرح زير احصاء است:
- الف - تصویب سیاستها، خط مشیها و برنامههای کلان امور میراث فرهنگی و گردشگری.
- ب - جلب حمایت بخشهای دولتی و غیردولتی و بخش تعاونی و خصوصی برای تحقق اهداف بخش میراث فرهنگی و گردشگری.
- ج - فراهم کردن زمینه سرمایهگذاری بخش غیردولتی و افزایش سهم آن در امور مربوط به میراث فرهنگی و گردشگری.
- د - کلیه وظایف قانونی که تا قبل از تصویب این قانون برعهده شورای سازمان میراث فرهنگی کشور و شورای عالی ایرانگردی و جهانگردی بوده است.
- هـ - سایر وظایف و اختیارات تعیین شده برای شورای مذکور در این قانون.
- تبصره - با پیشنهاد شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری و پس از تصویب هیأتوزیران حسب مورد در استانهائی که ضرورت ایجاب کند، شورایی مشابه شورایعالی به ریاست استاندار و عضویت مدیران کل وزارتخانهها و سازمانهای مذکور در شورای عالی ایجاد خواهد شد.
همچنین در ماده 9 این قانون شورای عالی را مکلف نموده متناسب با جايگاه هر يک از کشورها در اهداف بازار جهانگردی ايران، صدور رواديد برای اتباع آنها را به ترتيب زير دستهبندی و به وزارت امور خارجه جهت اقدام، ابلاغ کند.
- لغو رواديد.
- اجازه ورود با پروانه گذر مرزی.
- صدور رواديد در مبادي ورودي ايران براي مدت معين.
- صدور رواديد در سفارتخانه های ايران در خارج از کشوردر زمان های معين حداکثر ظرف مدت يک هفته.
وزارت امور خارجه مکلف است براي تحقق اهداف جلب جهانگردان خارجي نسبت به صدور رواديد، براي آنان با رعايت مفاد اين ماده اقدام کند. ساير وزارتخانهها و دستگاههای مرتبط با صدور رواديد موظف به همکاری با وزارت امور خارجه برای تحقق اين ماده هستند.
با توجه به ادغام سازمان صنایع دستی در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری براساس مصوبه شورای عالی اداری مورخ 21/1/1385 (یعنی پس از تصویب قانون تشکیل وزارتخانه) و برخورداری سازمان صنایع دستی از شورای عالی زیر نظر وزیر صنایع، لذا پس از ادغام، وظایف این شورا شامل حوزه صنایع دستی نیز میشود.
- همکاران و کارشناسان دبیرخانه شورا:
- رضا معصومی راد، مشاور وزیر و رئیس دبیرخانه شورای عالی.
- جناب آقای مهدی اکبری بکرآباد
- جناب آقای عبدالمجید معتمدیان
- سرکار خانم حمیرا سرخوش