رشته کوه الوند،از ویژگی های طبیعی و جذاب استان همدان به شمار می رود.این رشته کوه در جنوب شهر همدان و شمال شهر تویسرکان قرار دارد.الوند،بلندترین قله آن،با ارتفاع 3574متر از سطح دریا،حد طبیعی بین این دوشهر است.جهت این کوهستان از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده و استان همدان را به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم می کند.این کوهستان، بادره های عمیق و سرسبز،چشمه سارها،چمن زارها،قله ها و پوشش گیاهی و... میعادگاه هزاران انسان شیفته طبیعت است.
معروف ترین قله های الوند از شمال غربی به جنوب شرقی عبارتند از:
آلماقلاغ 2997 متر،کرکس 2959 متر،قزل ارسلان 3250 متر،دائم برف 3450 متر،کلاغ لان 3480 متر،الوند 3584 متر،تاریک دره 3314 متر،کمر لرزان 3338 متر،چهار قله (3170،3166،3172،3184 متر)،یخچال صاحب (گاوبره) 3486 متر،شاه نشین 3496 متر،سرخ بلاغ 3124 متر و کلاه قاضی 3125 متر.
قله های کوهستان الوند دشت های رشته کوه الوند دره های شمالی وجنوبی الوند چشمه های الوند
قله های کوهستان الوند
قله آلما قلاغ
این قله در شمال غربی رشته کوه الوند قرار داردو مجاور روستاهای اختاچی،همه کسی و ملهمدره واقع است.فاصله این کوه تا شهر همدان 46 کیلومتر است و به خاطر دارا بودن معادن سنگ آهن با درجه خلوص بالا،اهمیت زیادی دارد.بهترین مسیر صعود به این قله، از طریق روستای باباعلی و نیز از طریق روستاهای تاج آباد و اختاچی امکان پذیر است.آلما قلاغ در فصل بهار بسیار زیباست وبه علت صخره ای بودن می تواند مورد استفاده سنگ نوردان قرار گیرد.ازگیاهان معروف آن،لاله ساقه کوتاه یاگل حسینی است.
قله کرکس (کرکسین)
آخرین قله کوهستان الوند،درجهت شمال غربی تا گردنه اسدآباد و پناهگاه حیواناتی از قبیل قوچ ومیش است.صعود به این قله،به علت صخره ای بودن از سمت شمال و دیواره بودن از سمت غرب، با امکانات فنی ممکن است.نزدیک ترین و ساده ترین راه صعود آن از طریق روستای وهنان است.
چشمه پرآب و خنکی نیز به نام "چهل چشمه" در این مسیرقرار دارد.نزدیک قله کرکس،قله دیگری به نام "قراول خانه" قرار گرفته است.
قله قزل ارسلان:از فراز این قله،چشم انداز وسیعی از مسیرجاده همدان- اسدآباد دیده می شود.بهترین مسیر صعود به این قله روستای وهنان است که پس از سه ساعت کوه پیمایی به قله قزل ارسلان می رسد.کوهنوردان از مسیر تویسرکان و نیز روستای شهرستانه که در جنوب قرار دارد،می توانند به این قله صعود نمایند.راه دیگر از طریق روستای برفین است،که از پایین دست قله قزل ارسلان می گذرد.در زمستان هادر این منطقه احتمال ریزش بهمن نیز وجود دارد.این قله، یکی از زیباترین قله های رشته کوه الوند وحتی ایران است.
قله دایم برف
این قله درغرب قله الوند قرار دارد و با شهر همدان،حدود 20 کیلومتر فاصله دارد و اغلب ایام سال پوشیده ازبرف و به همین دلیل دائم برف نامیده شده است.این قله از دامنه های شمالی و جنوبی دارای شیب تندی است.راه صعود به این قله،از طریق روستای برفین و امامزاده کوه و راه دشوارتراز مسیرکلاغ لان و مخصوص کوه نوردان حرفه ای است.
قله کلاغ لان(لانه کلاغ):قله ای است کله قندی برفرازکوهی صخره ای و مشرف به دوزخ دره،یک راه صعود به این قله از گنج نامه و کیوارستان است، که از دو مسیر قابل دسترسی است:مسیر اول از میدان میشان به تخته نادر و سپس به یک دوراهی می رسد که یکی از آن ها به قله الوند ودیگری به کلاغ لان ختم می شود.مسیر دوم ازدره کیوارستان به سمت چپ است.طول هردو مسیرتقریباً یکسان است.راه دیگری نیز برای صعود به کلاغ لان وجود دارد و آن روستای برفین (در مریانج)است که با سه ساعت کوه پیمایی به قله می رسد.
قله الوند
الوند بلندترین قله این کوهستان در رأس،کمی هموارو مسطح است.در فاصله صخره بزرگ قله الوند و دیوار جنوبی آن که رو به تویسرکان است،شکافی کوچک و گود،سنگچین شده است.کوهنوردان عقیده دارند که این شکاف آرامگاه سام پسر نوح(ع) است.یک راه رسیدن به قله الوند از مسیردره گنج نامه،کیوارستان،میدان میشان و تخته نادر است.در میدان میشان دو پناهگاه برای استراحت کوهنوردان وجود دارد.راه دیگر دست یابی به قله الونداز ضلع جنوبی قله از شهر سرکان است.
قله تاریک دره
جاده قدیمی همدان- تویسرکان(معروف به جاده شاهی)،ازطریق گنج نامه به پیست اسکی تاریک دره،قلعه تاریک دره،چهارقله و گردنه تویسرکان ختم می شود.یال شمالی گردنه به کلاغ لان ویال جنوبی آن به قله تاریک دره و چشمه فرشه می رسد.بهترین راه صعود به این قله گردنه تویسرکان و با دو ساعت کوهنوردی امکان پذیر است.علت نامگذاری تاریک دره،به علت جهت شمالی – جنوبی بودن دره و طلوع دیر هنگام و غروب زودهنگام خورشید در این دره است.همین امرموجب می شود تابرف های این دره در سایه بیشتری قرارداشته باشند.
قله کمر لرزان
ادامه یال تاریک دره به سمت مشرق،ابتدا به قله کمرلرزان وسپس به چهار قله می رسد و از سوی دیگر به دره مراد بیگ مشرف است.بنابراین،یکی از راه های صعود به این قله،دره مرادبیگ است.این دره شیبی 40 درجه دارد و درهمین دره چشمه ای از دل کوه می جوشد،که قسمتی ازآب آشامیدنی اهالی روستای دره مراد بیگ راتأمین می کند.شمال کمرلرزان،تاریک دره و جنوب آن،چشمه فرشه است که از فراز قله نیز قابل رویت است.روستای دیویجین و دره گرگ نیز در ادامه به چهار قله و کمرلرزان می رسند.
چهارقله
چهار قلۀ نزدیک به هم و تقریباً هم ارتفاع،در جنوب شرقی قله الوند و بر فراز دره دیوین قرار دارند.در جنوب این کوه ها،قله کمرلرزان – مشرف به پیست اسکی تاریک دره- واقع است.در دامنه شمالی،چشمه ملک و چشمه قاضی در جریان هستند.کوتاهترین راه دسترسی به چهار قله از طریق دره گوساله است و ازدره دیوین و دره مرادبیگ هم می توان به این قله ها صعود کرد.
قله یخچال صاحب (گاوبره)
تابش خورشید به این قله که به یخچال صاحب الزمان (ع) نیز شهرت دارد،به صورت مایل است.به همین دلیل برف های این قله دیرتر ذوب می شود و به آن یخچال نیز اطلاق می شود.اولین برف پاییزی این کوه را سفیدپوش می کند و حتی در تابستان نیز دارای هوای بسیار سردی است.بیشترین آب ورودی به سد اکباتان همدان از طریق همین قله تأمین می شود.راه صعود به این قله،از دره مرادبیگ به چشمه سنگ سفید،هزار پیچ و سپس یخچال است.فاصله این قله از شهر همدان17 کیلومتر است.
قله شاه نشین
در جنوب غربی قله کلاه قاضی،قله شاه نشین بزرگ قرار دارد.مسیر صعود به این قله از روستای ابرو است.این قله پس از الوند مرتفع ترین قلل کوهستان الوند به حساب می آید.دسترسی به قله شاه نشین از کلاه قاضی به سمت یخچال،با حدود نیم ساعت کوه پیمایی میسر است.
قله کلاه قاضی
در ادامه رشته کوه الوند به سمت جنوب شرقی و بعد از قله یخچال صاحب،قله کلاه قاضی در فاصله 15 کیلومتری جنوب شهر همدان قرار دارد.راه صعود به این قله از طریق شاه نشین،راه خاکی روستای سیمین ورده عرب خان است.
دشت های رشته کوه الوند
در کوهستان الوند،علاوه بر قلل مرتفع و شیب دار،دشت های کوچکی وجود دارد،که سطح آن ها از چمن زارپوشیده شده و چشمه های بسیار در آن ها جریان دارد.با توجه به این که این دشت ها نسبتاً مسطح هستند،به صورت جایگاه های مناسبی برای استراحت و اطراق کوهنوردان مورد استفاده قرار می گیرند.مهم ترین این دشتک ها عبارتند از:میدان میشان،تخت نادر،چمن شاه نظر و تخت رستم.
میدان میشان
این میدان در مسیر اصلی صعود به قله الوند قرار داردو وسعت آن حدود یک هکتار و ارتفاع آن از سطح دریا2600 متر است.عشایری که دورۀ ییلاق خود رادردامنه شمالی الوند می گذرانند،در میدان میشان که دارای آب های روان،چمن زار و مناظر زیبای طبیعی است،چادر می زنند.
میدان میشان در صبح روزهای جمعه،میزبان بیشترین ورزشکاران و علاقه مندان به طبیعت و کوهنوردی است،و عدۀ بسیاری را در خود جای می دهد.
تخت نادر
در ادامه مسیرصعود به قله الوند قرار دارد و محوطه ای به مساحت تقریبی 5/1 هکتار،با شیب کم و پوشش گیاهی چمن زارکوهستانی را دربرمی گیرد.تخت نادر2900 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
دره های شمالی وجنوبی الوند
در دامنه های شمالی الوند دره های پرآبی چون دره برفین،دره گنج نامه،دره عباس آباد،دوزخ دره،دره گوساله،دره کیوارستان،دره سیمین،دره مرادبیگ،دره دیوین،دره قز،دره حیدره،و...وجود دارد.دره های مصفایی نیز در دامنه جنوبی الوند واقع است که ازجمله آن ها می توان از دره سرکان،دره آرتیمان،دره فاران،دره گزندر،دره شهرستانه و...نام برد.
دره حیدریه
درحاشیه غربی شهر همدان،بین دره عباس آباد و دره وسیع و کم عمقی به نام دره فخرآباد قرار دارد و از دره های خوش آب و هوا و باصفای استان همدان است.مسیر دسترسی به دره حیدریه،از طریق میدان مدرس به سمت دانشکده کشاورزی و در ادامه به دره حیدریه از طریق مسیر آسفالته است.این مکان به دلیل نزدیکی به همدان به نام "حیدره پشت شهر" شهرت دارد.در ابتدای این دره برروی شیب دامنه غربی، روستایی به همین نام بامنظره پلکانی قرار دارد.
دره حیدریه از باغات میوه و زمین های زراعتی پوشیده شده ودر کف دره رودخانه ای در جریان است که به قره چای متصل می پیوندد.سرچشمه رودخانه حیدره چشمه سارهای یال ها و دامنه ها اطراف دره است.انتهای دره که به دامنه ها و شیب های تند کوهستان الوند محدود می شود،بسیار باصفا است و چشم انداززیبایی دارد و به "ایسیلان حیدره" مشهور است.
روستاییان حیدره به دامداری و زنبور داری نیز اشتغال دارند و عسل حیدره در همدان از شهرت خاصی برخوردار است.دامنه مقابل روستا از گونه های گیاهی ویژه ای پوشیده شده و به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام گشته است.در این منطقه،عملیات آبخیزداری به دو شکل مکانیکی و بیولوژیکی انجام می شود.
دره دیوین (دیویجین):این دره در حاشیه جنوبی شهر همدان و غرب دره مرادبیگ و به موازات آن قرار دارد.امتداد دره از شمال غربی به جنوب شرقی و انتهای آن به دامنه کوه های معروف به چهار قله می رسد.دوچشمه ازچشمه های معروف رشته کوه الوند به نام های چشمه قاضی و چشمه ملک،در چمن زارهای مشرف به این دره جاری هستند.در دامنه این دره،دهکده قدیمی نیزبه همین نام روستای "دیوین" قرار دارد.کار اصلی روستاییان دره باغداری است و پرورش درختان میوه مانند زردآلو،گیلاس،آلبالو،گردو،بادام و...رایج است.
شغل دیگر آن هاگاوداری است و بعضی هم به استخراج سنگ لاشه و سیاه رنگی به نام سنگ فولای از معادن دامنه غربی دره اشتغال دارند که به علت استحکام و زیبایی آن از بهترین سنگ های ساختمانی محسوب می شود.
دره شهرستانه
این دره از زمین های آبرفتی روستای اشتران آغاز و در امتداد جاده قدیمی همدان به تویسرکان (از طریق گنج نامه)،به روستاهای سی سانه،قلعه آستیجان و قلعه تیمیجان ودرانتها در بلندترین قسمت به روستای شهرستانه ختم می شود.امتداد این دره درجهت شمال شرقی به جنوب غربی است.بر فراز دره شهرستانه،دوقله معروف کلاغ لان و دائم برف قرار گرفته اند و شیارهای متعددی از دامنه های دره به عمق آن کشیده شده و هریک دره ای با صفا و پرآب وعلف راشکل داده اند.رودخانه خرم رود در این دره باصفا جریان دارد.ارتفاعات بالادست مشرف به انتهای دره، اززیستگاه های عمده کبک محسوب می شود.غار شهرستانه در انتهای این دره واقع شده است.اهالی روستاهای دره شهرستانه بیشتر به زراعت وباغداری می پردازند و خشکبار از جمله فرآورده های باغات این دره است.
دره سرکان
در دامنه جنوبی کوهستان الوند و در دامنه شیب های تندی که به قله یخچال "گاوبره" ختم می شود،دره سرکان به وسعت حدود 1000 هکتار قرار دارد.در گستره دره،ابتدا روستای آرتیمان وبعد از آن شهر سرکان واقع است.این دره ازخوش آب وهواترین دره های الوند است.رودخانه پرآب سرکان در طول دره جاری است و سبب به وجود آمدن باغات و انواع درختان میوه شده است.
دره گزندر وسرابی
این دره با صفا در شرق شهر تویسرکان و در ابتدای ورودی این شهر از سمت جوکار قرار دارد.این دره با حدود 500 هکتارمساحت،به دلیل فراوانی آب و وجود خاک مناسب و نسبتاً عمیق از استعداد بالایی در زراعت و باغداری برخوردار است.رودسرابی در این دره جاری است.
در ارتفاعات مشرف به دره،یقایای سنگرهای سپاهان نادرشاه به شکل سنگ چینی دیده می شود واهالی آن را"طرنادری"می نامند.این سنگرهادر جنگ با عثمانی ها مورد استفاده توپخانه پیاده نظام سپاه نادری بود.این دره دارای منظری زیبا و چشم نوازو آب و هوایی دلپذیر و از گذشته های دور از تفریحگاههای مورد توجه اهالی بوده است.
از دیگر دره های استان همدان می توان از دره دارستان،دره فاران ودره آرتیمان و...نام برد.
دره زينا همدان
دره زينا مشتمل بر دو دره حيدره و كيوارستان است كه اولی به دامنه های كوه ميدان ميشان منتهی می شود و روستای حيدره را مانند نگينی در خود جای می دهد و دومی همراه رودخانه های پشت كوه های الوند و كلاغ لان به دامنه آن كوه ها ختم می شود . از ويژگی های چشمگير اين دره ، چشم انداز زيبای ميدان ميشان در آن سوی الوند است . اين دره با چشمه سارهای زيبا و پوشش گياهی مناسب از ويژگی های منحصر به فردی برخوردار است .
دوزخ دره
اين دره از دره های صخره ای و ريزشی است که به امامزاده كوه منتهی می شود . آبشار اين دره كه حدود 15 متر ارتفاع دارد ؛ معروف است . اين دره كه عناصر زيبای طبيعی و چشم اندازهای بديعی دارد ، علاقهمندان زيادی را ، به ويژه در فصل تابستان ، به سوی خود جلب می كند . وجود بيشه زار و رودخانه در عمق دره های رشتهكوههاي الوند زيبايی های گردشگاهی آن را دو چندان كرده است .
چشمه های الوند
حوض نبی
از مشهورترین چشمه های الوند است که از زیر صخره ای بزرگ در زیر قله الوند سرچشمه گرفته و در جهت شمال به سمت تخت نادر سرازیر می شود وآبی بسیار خنک و گوارا دارد.
چشمه تخت نادر
در ابتدای تخت نادر واقع و چشمه ای نسبتاً پرآب است.
چشمه کلاغ لان
چشمه ای دایمی است که در چمن زارکلاغ لان جریان می یابد.
چشمه قاضی
در دره مرادبیگ جاری است و آب مصرفی روستای دره مرادبیگ راتأمین می کند.
چشمه ملک
سرچشمه رودخانه ای است که در دره دیوین جریان دارد.
هفت چشمه
در دامنه جنوبی چهارقله و در جاده منتهی به تویسرکان جاری است.
چشمه خسرو
در مسیر یخچال به کلاه قاضی درجریان است.
بهشت آب
در سمت دره کیوارستان و جنوب قله الوند،چشمه کوچکی است که از شکاف صخره ای بیرون می آید.
چشمه افعی
در دامنه دوزخ دره واقع است.
چشمه آب مروارید
چشمه ای پرآب و بسیار گوارا است که آب آن همراه آب چشمه افعی از مسیر رودخانه وفرجین می گذرد.در حوالی چشمه مروارید،نوعی درخت بید به نام "مروار"می روید.شاید به این دلیل و یا به خاطر زلال بودن آب چشمه،نام مروارید برآن نهاده اند.