شعار سال جهش تولید
شعار سال جهش تولید
جستجو

استان : مازندران

  • معرفی استان
  • معرفی جاذبه های تاریخی-فرهنگی
  • معرفی جاذبه های طبیعی
  • آداب و رسوم
  • مشاهیر
  • صنایع دستی
  • سوغات
  • خدمات گردشگری

معرفی استان :


نقشه استان استان مازندران با 24091 کیلو متر مربع مساحت و 2602008 نفر جمعیت از استان‌های سرسبز شمال فلات ایران است و در کرانه دریای مازندران قرار دارد. این استان در غرب استان گرگان و مشرق استان گیلان می‌باشد و از جنوب با استان‌های سمنان، تهران، قزوین هم مرز است. دریای مازندران نیز مرز شمالی این استان را کاملاً دربر گرفته‌است.
تعداد 15 شهرستان، 36 شهر، 38 بخش و 104 دهستان در مازندران وجود دارد که 43 درصد از شهرها در طول نوار ساحلی واقع شده‌اند. مازندران تنها استانی است که با سه محور هراز، کندوان و سوادکوه با مرکز کشور مرتبط می‌باشد و چهار فرودگاه دشت ناز ساری، نوشهر، بیشه‌کلا بابلسر و رامسر ارتباط هوایی آن را با بقیه نقاط برقرار ساخته و راه آهن شمال یکی از شعبه‌های اصلی راه آهن سراسری نیز از آن عبور می‌کند. علاوه بر آن جاده ساحلی از رامسر تا بابلسر به طول 220 کیلومتر با فاصله 10 تا 300 متر از کنار دریا می‌گذرد. استان مازندران با حدود 24 هزار كيلومتر مربع مساحت بين 47 دقيقه تا 38 درجه و 5 دقيقه عرض شمالي و 50 درجه و 34 دقيقه تا 56 درجه و 14 دقيقه طول شرقي از نصف النهار گرينويچ قرار گرفته است.
براساس آخرين تقسيمات كشوري اين استان درحال حاضر با مركزيت ساري داراي 16 شهرستان به نام‌هاي آمل، بابل، بابلسر، بهشهر، تنكابن، چالوس، رامسر، سوادكوه، قائمشهر، محمودآباد، نكا، نور، نوشهر، جویبار و گلوگاه است و داراي51 شهر،44 بخش، 113 دهستان و 3697 آبادي می‌باشد.



از نظر كشاورزي، مازندران يكي از مناطق مهم اقتصادي كشور به حساب مي آيد. در حدود350000هكتار از كل مساحت استان، زير كشت برنج، پنبه، گندم، جو، دانه هاي روغنی، مركبات و چاي قرار دارد. برنج از محصولات مهم كشاورزي استان مازندران است. برنج از خانواده غلات بوده و خواستگاه اصلي آن آسياي موسمي مي باشد كه به وسيله اعراب به كشورهاي خاورميانه انتقال يافته است.
از ديگر محصولات مهم استان مازندران، دانه هاي روغني است كه شامل سويا(لوبياي روغني)، آفتابگردان و كنجد مي باشد. همچنين از ذرت و تخم پنبه نيز در روغن كشي بهره برداري مي شود.كشت چاي، باغداري، پرورش دام و طيور، ماهيگيري، نيز در بين مشاغل مختلف وجود دارد و چرخ اقتصاد و صنعت مازندران را مي چرخاند.
معادن گوناگوني از قبيل زغال سنگ، فلورين،سرب، باريت، سنگ آهك و مرمريت، سنگ گچ، معدن پوكه، سيليس نيز در استان مازندران وجود دارد.
صنايع نساجي- صنايع ماشيني- صنايع غذايي- صنايع ساختماني نيز در مازندران فعاليت هاي خوبي را دارند كه بعضي از آنها همچون صنايع نساجي مازندران،و در صنايع غذايي، كاله آمل و روغن غنچه صادرات جهاني دارند.








مطالعات باستان شناسي در غارهاي كمربند و هوتو در بهشهر، زيست انساني در مازندران را به حدود ۹۵۰۰ پيش از ميلاد مي رساند. مازندران كنوني بخشي از سرزمين گسترده تري است كه در متون تاريخ از آن با نام ‹‹فراشوراگر›› و ‹‹پتيسخوارگر›› ياد كرده اند. محققان، مازندران و گيلان را به سبب همجواري و نيز به سبب اوضاع طبيعي و جغرافيايي مشابه، عموماً با هم نام مي برند و همه مناطقي كه در جنوب درياي مازندران و ميان آذربايجان و خراسان قرار دارند را يك ناحيه مي دانند. از اين حدود در زمان هخامنشيان در كتيبه بيستون نام ‹‹ پتشواريش ››ضبط شده است. طبري ها و مردم تيره هاي ساكن اين ناحيه همواره به عنوان بهترين تير اندازان، كمان داران، فلاخن اندازان، شمشيرزنان و زوبين اندازان در جنگ هاي شاهان هخامنشي با دولت هاي ديگر معرفي مي شوند. استرابن جغرافيا نويس يوناني اين محدوده را به صورت ‹‹پرخواترس ›› نام مي برد. طبري ها (وساير تيره ها ) در جنگ داريوش سوم با اسكندر مقدوني در‹‹ گوگمل ›› حضور چشمگيري داشتند و مسئول نگاهباني شاهنشاه و خاندان او بودند. همينطور اسكندر فاتح ايران نتوانست از طريق جنگ طبرستان را تسخير كند. طبرستان به علت وضعيت خاص اقليمي از ايام باستان جايگاه و پايگاه اقوام خانواده هاي حاكم مختلف بود. نخستين كسي كه در نوشته هاي مورخان به عنوان حاكم شهرستان طبرستان از او ياد شده اتو فردات يا فرهاد پارتر است. طبرستان به علت نزديكي با سرزمين و دولت پارت تا انقراض اشكانيان عملاً زير استيلاي دولت اشكاني قرار داشت.
واژه مازندران كه از نظر جغرافيايي بخش بزرگي از طبرستان بوده است، در حوالي سده هفتم هـ . ق جانشين نام طبرستان شد. سلسله هاي مشهوري كه سرزمين مازندران را در اختيار داشتند، آل قارن ۵۰ سال قبل از هجرت تا ۲۲۴ هـ .ق، شامل سلسله گاوباره، پادوسپانان، باونداسپهبدان، آل وشمگير يا آل زيار، اسپهبدان باوند مهمترين آنها بوده اند. طاهريان، صفاريان، سامانيان، غزنويان، تيموريان، صفويان و سلسله قاجار نيز اين منطقه را به عنوان ايالتي از ايران در اختيار داشتند. تاريخ نويسان، يكي از افتخارات مهم مازندران را پذيرش مذهب شيعه بدون قدرت شمشير مي دانند. سادات حسني و حسيني از راه تبليغ دين و مذاهب تشيع توانستند در بين طبقات مردم اين سامان نفوذ و حاكميت داشته باشند كه مهمترين آنها حسن بن زيد(داعي كبير)، ناصر كبير(ناصر الحق) و مير قوام الدين مرعشي(ميربزرگ) در آمل و سادات مرتضايي افراد شاخص آنها مي باشند. در قرن دوم هجري نيز نمايندگان خلفای اسلامی در اين منطقه حكمروايي مي كردند.








معرفی جاذبه های تاریخی-فرهنگی :


امام زاده سيد محمد زرين نوا

در ۲ کيلو متري روستاي چمازکتي قائم شهر در کنار خيابان هردرود به کروا واقع شده، داراي زير بناي حدود ۷۰ متر مربع و محوطه‌اي به مساحت تقريبي ۵/۱ هکتار مي با شد. ساختمان بقعه داراي گنبدهاي سنتي و ضريح منبت کاري شده است که در فهرست آثار باستاني به ثبت رسيده است.

بقعه امام زاده عباس

در فاصله ۲۲ کيلومتري شهرستان بابل در بخش بند پي شرقي در روستاي امام زاده عباس واقع است. اين امام زاده مورد احترام خاص مردم منطقه است و داراي امکانات رفاهي از قبيل زائرسرا، برق، آب، تلفن و سرويس بهداشتي مي باشد.

آستانه امام زاده عباس

در شرق شهر ساري و در محله آزاد گله واقع است. اين بقعه جزء فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است. علاوه بر امام زاده عباس، سه تن ديگر از امام زادگان به نام عبدالله (ع)، محمد (ع) و باقر(ع) نيز در اين محل مدفون مي باشند. بقعه در باغ مصفائي واقع شده، داراي چهل باب اتاق، زائرسرا، آب، برق، تلفن، سرويس بهداشتي و امکانات رفاهي ا

امامزاده عبدالله (ع) اطرب



بقعه در گورستان قدیمی روستای اطرب نکا قرار دارد این بنا از برج های آرامگاهی است و بنای ان اجری و بدنه و گنبد رک ان به شکل هشت وجهی است . این بنا از آثار قرن نهم ه.ق است.

بقعه متبركه آقاشاهبالوزاهد



در بخش چمستان شهرستان نور قرار دارد و از بنا های قرن نهم ه.ق است.

امامزاده عبدالله

آستانه امامزاده عبدالله در 12 کیلومتری جنوب غربی آمل، در روستای اسکو محله قرار دارد.

بقعه امام زاده عبدالله سارو

بقعه اين امامزاده در فاصله سه کيلومتري شهرستان بهشهر و در مجاورت گورستان عمومي شهر، روستاي سارو واقع شده است. قدمت بنا مربوط به قرن نهم هجري بوده که داراي گنبد مخروطي شکل است. بنا به مرور زمان به علت خرابي چندين بار توسط خيرين بازسازي شده است. کل زمين امام زاده دو هکتار و مساحت زير بناي آن ۲۰۴ متر مربع است که داراي ضريح چوبي مي با شد.

آستانه امام زاده قاسم

اين امام زاده از نوادگان موسي بن جعفر (ع) مي باشد که در ۱۵ کيلومتري شهرستان بهشهر واقع شده است. اين بنا چندين بار تعمير و بازسازي شده است. در مجاورت آستانه در زميني به مساحت ۳۸۱۶ متر مربع زائرسرا احداث شده که ۲۰ باب اتاق آن تکميل و بالغ بر ۲۰ واحد ديگر نيمه کاره باقي مانده است و فعلاً زائران حضرت رضا (ع) در آن جا بيتوته مي‌کنند.

بقعه سلطان زين العابدين

در محوطه امام زاده يحيي و در مرکز شهر ساري واقع است. بقعه آن مخروطي و از لحاظ ساختماني، تزئينات، کاشي کاري، صندوق و در نفيس چوبي از مهم ترين بناهاي تاريخي ساري است.

بقعه امام زاده يحيي

واقع در مرکز شهر ساري که از نظر داشتن درهاي متعدد و صندوق چوبي نفيس حائز اهميت هنري و تاريخي است. ساختمان بقعه ذيل شماره ۲۱۲درآثار ملي ثبت شده است. اين بقعه مدفن امام زاده يحيي (پر آوازه به فرزند امام موسي کاظم(ع)) است که به اتفاق برادرش سيد حسن و خواهرش سيده سکينه در اين محل مدفون مي باشند.

امامزاده ابراهیم بابلسر

این بقعه در گورستان عمومی شهر بابلسر قرار دارد و بنای آن به صورت برجی است هشت ضلعی با گنبد رک هشت وجهی بر روی آن و کمربندی از مقرنس که بدنه را از گنبد جدا می سازد.

امامزاده جعفر بن امام موسی الکاظم (ع)

این بقعه که به صورت برج آرامگاهی است در روستای لیگوش کجور قرار دارد . بنای آن آجری با بدنه و گنبد هشت ضلعی است . مسجد کناری برج در دوره قاجار ساخته شده در حالی که بنای آرامگاه به قرون نهم و دهم هـ. ق تعلق دارد.

امامزاده حمزه رضا (ع)

این بنای تاریخی در روستای کوشک سرای نوشهر در گورستان عمومی قرار دارد و از بناهای ارامگاهی سده های نهم و دهم ه . ق است.

امامزاده عبدالصالح (ع) مرزرود

این بنا در بخش میاندورود ساری و در روستای مرزروده در 15 کیلومتری شمال شرقی ساری قرار دارد و بانی بنا به استناد کتیبه صندوق به سا ل 844 ه .ق و نجار آن عای بن استاد فخرالدین رازی است.

امامزاده عبدالله (ع) سفید چاه

این بقعه در غرب روستای سفید چاه بخش هزار جریب بهشهر قرار دارد . با توجه به کتیبه روی سنگ مزارها قدمت این گورستان به دوران صفویه باز می گردد.

امامزاده عیسی بن کاظم (ع) خارمیان

این بقعه از بناهای دوره تیموری است و در 12 کیلومتری شمال ساری در روستای خارمیان قرار دارد.

امامزاده قاسم ساری

این بقعه در روستای عیسی خندق در پنج کیلومتری غرب شهر ساری قرار دارد . در کتیبه صندوق این بقعه تاریخ 895 ه .ق و نام سازنده آن استاد شمس الدین بن محمد آمده است.

امامزاده قاسم آمل

این بقعه در محله چاکسر آمل قرار دارد . بنای آجری آن هشت ضلعی و در تمام اضلاع داخلی و خارجی آن طاق نماهایی ساخته شده است.

امامزاده محمد مشهد سر

این بنا در 30 کیلومتری جنوب بابل در منطقه بند پی فرار دارد .با توجه به ویژگیهای معماری آن این بقعه را می توان در شمار بناهای قرن نهم ه . ق به حساب آورد .

آرامگاه امامزاده ابراهیم آمل

ساختمان این امامزاده چهار ظلعی و مشتمل بر بدنه آجری و گنبد هرمی شکل است. کتیبه های این بقعه و متن آنها به ابومحمد ابراهیم از فرزندان امام موسی کاظم(ع) و برادرش ابوالمعلی یحیی و مادر ایشان تعلق دارد و در سال 925 هجری قمری، به وسیله خواجه نامدار این درویش ساخته شده و بانی آن عبدالله ابن شاه قاضی بوده است.

بقعه سلطان محمد طاهر

این بقعه که در کیاکلا واقع شده و مدفن سلطان محمد طاهر از فرزندان امام موسی کاظم (ع) است که از نظر سبک معماری به بنای امامزاده یحیی در شهر ساری شباهت دارد.

امامزاده قاسم (ع) بابل

بنای تاریخی امامزاده قاسم در آستانه بابل، به قرن نهم هجری قمری تعلق دارد این بقعه که مدفن امامزاده قایم ، فرزند حضرت موسی کاظم (ع) است به بقعه آستانه مشهور است.

کاخ چای خوران

کاخ چای خوران چالوس اوایل سلطنت سلسله پهلوی ساخته شد و نمای داخلی و خارجی آن تزئینات گچبری و کاشی کاری بسیار زیبا دارد.

کاخ بابل

ساختمان این کاخ که به دوره پهلوی مربوط است، در باغ مصفایی در جنوب بابل قرار دارد.



کاخ صفی آباد

کاخ صفی آباد در بالای کوهی مشرف به بهشهر قرار دارد. این کاخ از جمله انبیه تاریخی و با شکوه دوره صفویه است که در دوران قاجار به علت بی توجهی به کلی ویران گردید، ولی در عهد پهلوی به دستور رضا شاه، با همان اسلوب و ویژگی معماری عصر صفوی دوباره سازی شد.

عمارت و باغ صفوی باغشاه

باغ مصفا و دل فریبی که امروزه محل شهرداری بهشهر است، همان باغشاه معروف به اشرف البلاد دوره صفوی است که به گفته سیاحان و جهانگران، پر از درختان سرو صد ساله و گل های آراسته بوده است.

مجموعه صفوی فرح آباد

این مجموعه در روستای فرح آباد در 28 کیلومتری شمال ساری، نزدیک دریای مازندران واقع شده است و در عهد سلاطین صفوی مخصوصاً در زمان شاه عباس کبیر و از مهمترین بنادر شمال ایران و مرکز مبادلات تجاری محسوب می شد. به همین دلیل کاخ سلطنتی ، مساجد، مدارس، بازار، حمام ، پل و باغ در آن احداث شده بقود و مدتی از سال نیز محل سکونت و تفرجگاه سلاطین صفویه بود. آثار به جا مانده که مجموعه ای را تشکیل می دهند، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است از این مجموعه تنها ساختمان مسجد(یا مدرسه) تا اندازه ای از گزند روزگار مصون مانده .

کاخ اجابت

کاخ اجابت در دوره سلطنت پهلوی، در روستای اجابت از بخش کلاردشت ساخته شده است . این کاخ مشرف بر منطقه کلاردشت بنا شده.

کاخ تمیشان

این کاخ در 5 کیلومتری شرق شهرستان نور واقع شده و در دوران سلطنت پهلوی به دستور اشرف ( خواهر محمد رضا شاه) ساخته شده است. این کاخ که امروزه به عنوان موزه مورد بازدید عمومی قرار می گیرد.

عمارت و باغ رامسر

باغ تاریخی رامسر و ساختمانهای آن در شمار آثار ملی ایران به ثبت رسیده و تحت حمایت سازمان میراث فرهنگی کشور قرار گرفته است.

عمارت منوچهر خان کلبادی

واقع در محله آب انبار نوسازی و در سال 1370 در اختیار سازمان میراث فرهنگی استان قرار گرفت این بنا در حدود 125 سال پیش به دستور سردار جلیل از امرای ارتش وقت ساخته شد.عمارت معماری آن ملهم از تکایای دوره قاجاریه است و دارای دو بخش عمده اندرونی و بیرونی است. مصالح اصلی عمارت کلبادی از آجر و چوب سفال است و بام بنا تماماً سفال پوش است.

عمارت شهرداری تنکابن

این عمارت در شمار نخستین بناهای احداث شده در شهر تنکابن و نیز معدود بناهای دیوانی به جای مانده از دوره پهلوی است . این بنا در 1314 احداث شده و بنایی است در یک طبقه که یک و نیم طبقه نیز بر روی ورودی قرار دارد .

ساختمان دارایی

این بنا در خیابان انقلاب ساری قرار دارد از جمله بناهای دوره پهلوی اول است . این ساختمان دارای دو طبقه است و سر در ورودی آن که رو به جنوب قرار دارد با چهار ستون تزئین شده است .

هتل قدیم بابلسر

این بنا در ساحل شرقی رودخانه بابل در سال 1310 شمسی در سه طبقه و نیم احداث شده است . نمای خارجی بنا دارای 8 بالکن با نرده های آهنی و پنجره های بلند چوبی است . این بنا که از نظر معماری بسیار جالب توجه و در خور اهمیت است هم اکنون به دانشکده ادبیات دانشگاه مازندران اختصاص یافته است.

هتل قدیم رامسر

هتل قدیم رامسر در دوره پهلوی اول در سال 1312 در سه طبقه ساخته شد. طبقه اول محل استراحت مهمانان طبقه دوم رستوران و تالار پذیرایی و در طبقه سوم تالار اجتماعات و اتاق های هتل قرار دارد.

مجموعه عمارت افغان نژاد

این مجموعه در روستای قره تپه قرار دارد و شامل سه عمارت و حمام است و از بناهای قاجاریه است.

پل محمد حسن خان

دراوایل حکمرانی کریم خان زند، به سال 1146 ، محمد حسن خان (جد آقا محمد خان قاجار) که شهر بار فروش و سایر نقاط مازندران را تصرف کرده و در جنگ بر کریم خان زند پیروز شده بود، بر روی رودخانه بابل پل بزرگی احداث کرد که تا امروز باقی مانده و به پل محمد حسن خان معروف است.

پل دوازده پله

پل آجری دوازه پله بر روی رودخانه هراز در وسط شهر آمل احداث شده و دو بخش شرقی و غربی شهر را به همدیگر متصل می کند.

پل ورسک

این پل در زمان رضا شاه، بر روی دره ورسک منطقه سوادکوه ساخته شد و در زمان جنگ جهانی به پل پیروزی معروف شد.

پل آجری آرزان

این پل در روستای آزان جویبار بر روی رود خانه سیاهرود قرار دارد. پل دارای شش چشمه است. این پل با توجه به ویژگیهای معماری آن مربوط به دوره قاجار است.

پل معلق فلزی آمل

در جنوب پل دوازده چشمه و در فاصله 12 متری آن پل قوسی معلق بتن مسلح در دو دهنه در سال 1315 هجری شمسی احداث شده است . طول این پل70/125 متر و عرض 50/8 متر و ارتفاع آن از سطح آب 50/7 متر است.

پل تجن

این پل بر روی رودخانه تجن از آثار دوره شاه عباس به چشم می خورد.

پل استر آبادی محله

این پل در روستای استر آبادی محله و در هفت کیلومتری شمال قائم شهر قرار دارد. و دارای سه دهانه و بنای آجری و از ملاط ساروج ساخته شده است.

پل شاهپور

در محور سواد کوه شهر شیر گاه و در سمت چپ جاده اصلی پل شاهپور با دو دهنه بر روی رودخان تالار احداث گردیده است . طول پل 70/29 متر و عرض آن در حدود 7 متر و مصالح آن از سنگ و ملات ساروج است . این پل مربوط به دوره قاجاریه است.

پل شیر گاه

این پل که در مسیر جاده قدیم شاه عباسی و بر رودخانه کسلیان معروف به روشن تلار از جمله پل های دوره صفوی است . درازای این پل 57 متر است.

پل خشتی قلعه گردون

این پل در جنوب خرم آباد تنکابن و در مسیر راه قدیمی قلعه گردون به دو هزار واقع و از آثار دوره صفوی است .طول پل 8 متر و عرض آن 50/2 است.

پل خشتی نور

این پل به دستور میرزاآقاخان نوری ساخته شد . آنچه امروز از این پل باقی مانده است قسمت میانی آن با طاق جناغی است.

خشت پل جويبار

پل آجري در فاصله 5 كيلومتري شمال شرق جويبار بر فراز سياهرود قرار دارد.

پل دوازده چشمه

روي رودخانه «چشمه كيله» در يك كيلومتري از دريا در مركز تنكابن قرار دارد.

پل چشمه كيله

در مركز شهر آمل و برروي رودخانه هراز ساخته شده است.

پل چالوس:

بر روی رودخانه چالوس

پل بابلسر:

بر روی رود بابلسر

پل کوچک بابلسر:

بر روی رود بابلسر

پل فریدون کنار:

بر روی نماز رود

پل سرخ رود:

بر روی رود هراز

مسجد محدثین ( شیخ کبیر ) بابل

این بنا در محله طوقدار بن واقع شده و در سال 1136 ه . ق توسط شخصی به نام ملانصیر ساخته شده است.

مسجد جامع آمل

این بنا در محله مسجد جامع واقع شده و بنای اولیه آن مربوط به قرن های اولیه اسلامی است. در راهروی مسجد، لوحه ای سنگی متضمن فرمانی از شاه سلطان حسین صفوی و تاریخ 1106 ه . ق نصب شده است.

مسجد جامع بابل

بنای مسجد جامع بابل مربوط به 160 ه . ق است که گویا به دست مازیار بن قارن بنا شده است.

مسجد جامع بلده نور

این بنا متشکل از شبستانی است که پوشش طاق گنبد آن بر روی سه فلپا قرار گرفته است. بر اساس کتیبه دیوار بنا، این مسجد در سال 1270 ه . ق احداث شده .

مسجد جامع ساری

این بنا در محله چناربن ساری واقع شده و بنای اولیه آن به نوشته منابع تاریخی، در سال 144 ه . ق به دست ابوالخصیب – والی عرب طبرستان – ساخته شده و به روایت دیگر توسط یحیی بن یحیی بنیان نهاده شده و توسط مازیاربن قارن به اتمام رسیده است.

مسجد جامع یالو

این بنا در روستای یالی( یالو) از روستاهای توابع نور واقع گردید.

مسجد چهار صوق بابل

این بنا در چهار سوق محله بازار واقع شده و از آثار دوره صفویه است.

مسجد فرح آباد ساری

این بنا از آثار دوره صفویه – شاه عباس اول- است که امروزه به صورت نیمه ویرانه در آمده است.

مسجد کاظم بیک بابل

این بنا در میدان محله سر حمام واقع شده و در سال 1902 ه . ق توسط حاج کاظم بیگ ساخته شده . مسجد کمربن نور، مسجد میرزا عبدالباقی خان رامسر، مسجد میرزا محمد علی آمل، تکیه کردکلا قائمشهر، و تکیه مقرب کلا بابل

قلعه بلده

قلعه بلده مازندران که در تاریخ بیش از دیگر قلعه ها صاحب شهرت است، تا اوایل دوره صفوی دایر و مسکون و مرکز یکی از مهمترین قدرت های محلی آن روز ایران بود. بقایای این قلعه هنوز پابرجاست و عظمت آن را نشان می دهد.

قلعه کنگلو

این قلعه به فاصله تقریبی 20 کیلومتری در جنوب شرقی دوآب ( منطقه سوادکوه) در نزدیکی روستای کنگلو بر بالای صخره ای قرار دارد که قسمت اعظم آن با گذشت زمان و عوامل مخرب جوی ا زبین رفته است.

قلعه شاهاندشت( ملک قلا)

این قلعه که به ملک قلا معروف است، ظاهراً به نام ملک بهمن آخرین سلطان لاریجان نام گذاری شده است. آثار ویرانه های این قلعه بالای کوهی مشرف بر دهکده شاهاندشت ( از روستاهای لاریجان) هنوز خودنمایی می کند.

برج رسکت

برج رسكت كه در دهستان فريم بخش دو دانگه قرار دارد از بناهاي قرن پنجم هجري قمري است. اين برج علاوه بر آثار معماري آن كه در نوع خود قابل توجه است داراي دو رشته كتيبه به خط كوفي گلزار و پهلوي ساساني است كه بر اهميت آن افزوده است. بناي برج رسكت با نقشه مدور از آجر بنا شده و در بالاي بدنه كتيبه‌اي با خط كوفي گلزار به طرز زيبايي گچ بري شده و بعد از آن رديف تزيينات گچي و آجري است و در نهايت گنبدي سلجمي شكل برفراز آن تعبيه شده است. ورودي اين بنا در جهت خاوري و در بالاي طاق‌نماي ورودي داراي تزيينات گچي مقرنس كاري است و چهار سر كتيبه كوفي گلزار و خط پهلوي ساساني به طرز زيبايي گچ‌بري شده است كه مشتمل بر آيات قرآني و مطالب تاريخي است.

برج لاجیم

این برج که در روستای لاجیم منطقه سوادکوه واقع شده، سهواً به مقبره امامزاده عبدالله معروف است. در قسمت فوقانی، دو کتیبه، آجری به خط پهلوی ساسانی و کوفی نصب شده که برابر مفاد کتیبه کوفی (مورخ به سال 413 هجری قمری) این بنا مدفن « کیا اسماعیل ابوالفوارس شهریاربن عباس» است . بنای مزبور در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

برج سلطان زین العابدین

برج سلطان زین العابدن به خاطر شیوه معماری و گنبد هرمی شکل هشت وجهی و همچنین تزئینات کاشی کاری، صندوق و در نفیس چوبی، در ردیف بهترین انبیه تاریخی، مذهبی، ساری به شمار می آید.

برج سرست

بناي آجري با نماي خارجي چهارضلعي در روستاي سرست قرار دارد و به قرن 9 تعلق دارد.

خانه نیما یوشیج

علی اسفندیاری متخلص به نیما یوشیج فرزند ابراهیم خان اعظم السلطنه نوری در دهکده یوش از بخش بلده شهرستان نور متولد شد. او مبتکر سبکی نو در شعر پارسی است که به نام شهر نو معروف شده است. خانه نیما یوشیج ، این شاعر بلند پایه و نوپرداز معاصر، در روستای یوش واقع شده است.

خانه فاضلی

این خانه در محله آب انبار نو، ساری واقع و دارای دو عمارت مسکونی متعلق به دوره قاجار و پهلوی است. در بدنه شرقی بنای قاجاری الخاقاتی از دوره پلوی به چشم می خورد .که متشکل از حیاطی چهار گوش و مجموعه بناهایی در طرفین حیاط است.

خانه احمد علی خان هزار جریبی

این خانه در روستای سرخ گریه از بخش یانه سر شهرستان بهشهر قرار دارد. بنای آن آجری با پلان مستطیل شکل و سقف یفال پوش به شیوه معماری دوره قاجار و دارای دو ورودی در طرفین ساختمان است.

محوطه تاریخی چالوس

در شهر قائم شهر واقع است و آثار تمدن دوره های مختلف در آن دیده می شود.

تپه باستانی سرخ رود

در2 کیلو متری شرق حسن کیف کلاردشت واقع است و آثار دوره هزاره دوم ق.م و دوره اسلامی دیده می شود.

گنجینه کلاردشت

در20 کیلومتری بابل واقع است آثار به دست آمده به هزاره اول ق.م می رسد.

تپه طالقانی

در جنوب قائمشهر قرار دارد و آثار به دست آمده به هزاره اول ق.م و دوره های تاریخی و اسلامی بر می گردد.

تپه کلار دشت

در گنج تپه کلاردشت آثاری از هزاره دوم تا اوایل هزاره اول به دست آمده است.

تپه ابوالحسن کلا

در جنوب بخش سرخ رود روستا برز رو محله محمود آباد آثاری از قرون 4 تا 5 ه.ق یافت شده است.

تپه گردکوه جمنان

در این منطقه تعداد زیادی غار از دوران حجر و تپه های باستانی مربوط به هزاره دوم و اول کشف شده است.

تکيه پهنه کلا

در ۱۲ کيلومتري جنوب شهر ساري و در منطقه‌اي سر سبز که داراي منظره‌هاي طبيعي بسيار زيبايي است واقع شده است. تکيه داراي امکانات رفاهي متعدد از جمله ۱۳۰ باب زائر سرا، آب، برق، تلفن، نانوائي و سرويس بهداشتي مجهز مي باشد. درآمد ساليانه آن درحدود هفتصد ميليون ريال است. طرح توسعه بنا با صرف يک ميليارد ريال در دست اقدام مي باشد.

تکيه بزرگ عبدالحسين خاني

در ۲۴ کيلومتري شهرستان بابل در بخش بند پي غربي در قريه مقري کلا واقع شده، داراي ۱۳۵ سال قدمت مي باشد. اين بنا به عنوان اثر فرهنگي به ثبت رسيده است. تاچند سال قبل محل تحصيل طلاب و دانش آموزان منطقه بوده، هر سال در ايام محرم و مخصوصاً روز عاشورا محل برگزاري مراسم عزاداري است.

موزه و فرهنگسرای کندلوس

روستای کندلوس که امروزه آن را میخسار می گویند در دامنه های سبز و خرک سلسله جلاب البرز در منطقه کجور مازندران قرار دارد. فرهگ ساری کندلوس بر فراز تپه ای مشرف بر روستای کندلوس بنا شده.

موزه ( گنجینه) بابل

موزبه بابل در یکی از کاخ های معروف دوره پهلوی بر پا شده و در آن آثار مردم شناسی و آثار تاریخی و باستانی مکشوفه از اقصی نقاط مازندران و بعضاً ازدیگر نقاط ایران به نمایش گذاشته است. ساختمان موزه در سال 1307 هجری شمسی به عنوان بلدیه بنا شده و به دلبل دارا بودن ویژگی های خاص معماری در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

تماشاگه خزر ( کاخ رامسر)

کاخ رامسر در سال 1316 به دست معماران و حجاران هنرمند ایرانی و به سرپرستی مهندسین آلمانی ساخته شد. محوطه بیرونی کاخ باغ وسیعی مملو از گیاهان گونه گون و درختان متنوع و نادر است و بنا در میان آن قرار دارد. نمای خارجی کاخ از سنگ مرمر رگه دار و ایوان آن با 4 ستون حجاری شده است. این کاخ هم اکنون به عنوان موزه با آثاری از ارزشمندترین یافته های باستان شناسی منطقه خزر – بافته های هنرمندان ایرانی – تابلوهای نفیس از نقاشان بزرگ دنیا – مجسمه های برنزی و سنگی بسیار زیبا را در خود جای داده است.

موزه تاریخ طبیعی خشکه داران

در کیلومتر 30 محور تنکابن به چالوس حد فاصل عباس آباد و سلمانشهر منطقه حفاظت شده خشکه داران قرار دارد. این منطقه که در صد متری دریا قرار دارد به عنوان تنها جنگل جلگه ای و بکر و از آخرین باز مانده های اکوسیستم های جنگلی شمال ایران است. این موزه با مسافتی بالغ بر 2600000 متر مربع دارای گونه های مختلف جانوری و گیاهی است.

موزه صنایع دستی و هنرهای سنتی

این موزه درمجموعه تاریخی عمارت کلبادی و حمام وزیری ساری واقع شده و در سال 1386 افتتاح گردید. در این موزه گالریهایی شامل: صنایع چوبی، بافته های سنتی، سفالگری ونگارگری با نگاهی به گذشته هنرهای سنتی در مازندران و سیر تحول آنان تا به امروزسعی در معرفی و ارائه آن به مخاطبین بخصوص پژوهش گران حوزه صنایع دستی و هنرهای سنتی دارد.

موزه تاریخ شهر بابل

موزه تاریخ شهر بابل در قالب طرح توسعه موزه بابل در سال 1386 افتتاح گردید. لازم به ذکر است که موزه بابل در سال 1372 بعنوان اولین موزه مردم شناسی و باستان شناسی استان افتتاح گردید. این موزه در یکی از کاخ های معروف دوره پهلوی بر پا شده و در آن آثار مردم شناسی شهرستان بابل و آثار تاریخی و باستانی مکشوفه از اقصی نقاط مازندران به نمایش گذاشته است. ساختمان موزه در سال 1307 هجری شمسی به عنوان بلدیه بنا شده و به دلیل دارا بودن ویژگی های خاص معماری در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است .

موزه مردم شناسی آلاشت

موزه مردم شناسی آلاشت در سال 1388 و با رویکرد معرفی مردم شناسی و شیوه های زندگی مردم منطقه آلاشت و سوادکوه راه اندازی شد.

موزه نیما (یوش)

این موزه با هدف ارج نهادن به مقام والای پدر شعر نو و ادب فارسی نیما یوشیج در بنای تاریخی و زادگاه نیما در روستای یوش بلده در روز جهانی موزه سال 1388 افتتاح گردید. این موزه سعی در معرفی زوایای مختلف زندگی نیما و همچنین ارائه بخشهایی ازفضای رشد و نمو نیما رادارد که تأثیرات آن به وضوح در آثارش مشهود است. گفتنی است پیکر نیما نیز در حیاط عمارت مذکور مدفون است.

موزه قرآن و شهدا (بنای تاریخی میر بزرگ آمل)

این موزه شامل معرفی شهدا و آثار شهدای شهرستان آمل در طول روزهای پس از پیروزی انقلاب و 8 سال دفاع مقدس به همراه منتخبی از نسخ خطی و قرآنهای نفیس می باشد که در سال 1386 افتتاح گردید.

موزه شهدا بهشهر

این موزه در راستای ارج نهادن به مقام والای شهیدان 8 سال دفاع مقدس شهرستان بهشهر در سال 1388 افتتاح گردید.

سایت موزه گوهر تپه

سایت موزه گوهر تپه واقع در منطقه رستم کلا بهشهر بر روی تپه ای به همین نام واقع شده است . همانطور که از نام آن پیداست این موزه بر روی یک بستر باستانی قرار کرفته است که محل کاوش و حفاریهای باستان شناسی است. این سایت موزه شواهدی از استقرار انسان عصر آهن را در خود جای داده است که در نوع خود یکی از منحصر به فردترین سایت موزه های کشور به حساب می آید.

معرفی جاذبه های طبیعی :


استان مازندران علاوه بر استقرار در جوار بزرگترین دریاچه جهان (دریای خزر)، دریاچه های متعدد کوچک و بزرگی نیز در نواحی جلگه ای و ارتفاعات دارد که به نحوی مورد استفاده علاقمندان به طبیعت قرار می گیرد و ویژگی های هر یک از آنها عبارتند از:

دریاچه ولشت

اين درياچه در جنوب باختری چالوس و شمال خاوری منطقه كلاردشت در ميان دره ای عميق قرار گرفته است. وسعت آن حدود 15 هكتار و عمق متوسط آن 20 متر می باشد. آب اين درياچه شيرين و حجم آن حدود سه ميليون متر مكعب برآورده شده است که به همين علت مأمن پرندگان مهاجر، ماهی و ساير آبزيان می باشد. دسترسی به درياچه از طريق مرزن آباد و سمت باختری جاده چالوس امكان پذير است.

دریاچه خضرنبی نوشهر

اين درياچه در شمال شهرستان نوشهر و در ميان جنگل قرار گرفته و بنا به اعتقاد بوميان دارای تقدس مذهبی است. وسعت آن كم تر از نيم هكتار، عمق آن حدود 5 متر و آب آن شيرين است. از آن جايی كه اين درياچه از عوامل تخريب انسانی دور مانده و در محدوده حفاظت شده البرز مركزی قرار گرفته است، جايگاه انواع پرندگان و انواع جانوران وحشی اين ناحيه شده است.

دریاچه گل پل قائم شهر

اين درياچه در جنوب خاوری شهرستان قائم شهر بعد از روستای برنجستانك و سد خاكی زمزم، در ميان جنگل قرار گرفته و دارای دو حوضچه مجزا است. وسعت آن حدود 5/2 هكتار با عمق بين 1 تا 5 متراست كه به علت شيرينی آب، به زيستگاه ماهيان و پرندگان آبزی تبديل شده است. اين درياچه چشم اندازهای جنگلی زيبايی دارد و محوطه اطراق مناسبی نيز در اطراف آن تعبيه شده است.

دریاچه ساهون

این دریاچه در دامنه های جنوب غربی قله دماوند، نزدیک روستای نوا قرار گرفته است. این دریاچه قدیمی و مرداب کنونیف محوطه ای مخصوص اطراق و اقامت موقت دارد.

دریاچه استخر پشت نکا

اين درياچه در جوار روستای استخر پشت، ميان دره رودخانه زارم، به صورت گودالی بزرگ و دايره ای شكل قرار گرفته كه پيرامون آن پوشيده از مزارع برنج و نيزار است. وسعت حوضچه مركزی آن بيش از نيم هكتار و حواشی آن در حدود 6 هكتار است. اطراف اين درياچه محوطه ای برای اطراق و استقرار وجود دارد که فاقد امكانات خدماتی است. دسترسی به آن از مسير يك جاده جنگلی بسيار زيبا از شهر نكا صورت می گيرد.

دریاچه شورمست

اين درياچه در جنوب باختری پل سفيد، به فاصله پنج كيلومتر از جاده فيروزكوه در ارتفاعات بيشه ای دامنه البرز مركزی قرار گرفته است. اين درياچه دارای پنج متر عمق و بيش از يك هكتار وسعت دارد و آب آن نيز مناسب می باشد.

دریاچه عباس آباد

این دریاچه در ارتفاع 400 متری از سطح دریا در جنوب شرقی بهشهر میان جنگل قرار گرفته است وبه دلیل ساخت و سازهایی که شاه عباس در اطراف آن انجام دادف به نام عباس آباد معروف گشته است.

دریاچه سد دریوک

این دریاچه که در حدود یک هکتار وسعت دارد، روبروی دره ولی آباد هزارچم ودر دامنه کوه دال کمر قرار گرفته است.

تالاب لپو پلنگان

مجموعه مرداب های لپو، شیرخان لپو و پلنگان به فاصله یک کیلومتری جنوب دریای خزر و در شرق نیروگاه و شمال منطقه زارغ مرز قرار گرفته اند. این مرداب ها ظاهراً زمانی جزء خزر بوده اند که بعد ها با عقب نشینی دریا به صورت آب باریکه ای جدا باقی مانده اند و با گذشت زمان با آب دریا وسیلاب پر شده اند.

مجموعه تالابی سراندون و بالندون

این مجموعه تالابی در جوار روستای سید محله در 25 کیلومتری ساری به طرف بابلسر قرار گرفته و دارای دو بخش جنوبی( سراندون) و شمالی ( بالندون) است. آب این تالاب ها شیرین است. درون و پیرامون آنها نیزار و گیاهان مردابی است که با مرغزار و شالیزار احاطه شده است.

تالاب گز

این تالاب با وسعتی بیش از 50 هکتار در جنوب غربی خلیج میانکاله قرار گرفته است و قسمتی از این خلیج به حساب می آید. این تالاب مأمن وزیستگاه پرندگان بومی و مهاجر است و چشم انداز شبه جزیره میانکاله و جزیره اسمال ساعی را نیز در روبرو دارد. درختان گز و پوشش گیاهی مردابی، جلوه ای بسیار زیبا و شگفت انگیز به آن بخشیده است. همین ویژه گی های خاص، آن را در زمره تالاب های کم نظیر جهان قرار داده و به ثبت بین المللی هم رسیده است.

مرداب کندوچال

این مرداب در میان جنگل انبوه « فی ین » چالوس قرار گرفته است.

پناه گاه حیات وحش میانکاله

این پناگاه مشتمل بر خلیج گرگان، جزیره آشوراده و شبه جزیره میانکالیه است که حدود هفت هزار هکتار وسعت دارد و به عنوان یکی از ذخایر زیست محیطی کره زمین از سوی یونسکو به ثبت رسیده است.

پناگاه حیات وحش سمسکنده

این منطقه به وسعت 1000 هکتار از گونه های جنگلی- جلگه ای تشکیل شده است در حال حاضر قسمتی از آن به نگهداری تعدادی گوزن زرد ایرانی اختصاص دارد. پارک جنگلی شهید زارع نیز در جوار این پناگاه حیات وحش واقع شده است.

پناگاه حیات وحش دشت ناز

این پناگاه که در حدود 55 هکتار وسعت دارد و در شمال شرقی ساری با فضایی از جنگل های جلگه ای قرار گرفته، از سال 1346 به صورت محل تکثیر گوزن زرد ایرانی در آمده است . در این پناگاه ضمن حفاظت و نگهداری گوزن زرد ایرانی که تعلیف آنها دستی صورت می گیرد همه ساله تعدادی از گوزن های تولید شده را به زیست گاه های اصلی، یعنی حواشی رودخانه دز و کارون منتقل می کنند.

منطقه حفاظت شده دو دانگه و چهاردانگه

این منطقه با مساحتی در حدود 6 هکتار در اراضی جنگلی- مرتعی دهستان های دو دانگه و چهار دانگه قرار گرفته و دارای گونه های گیاهی و جانوری بسیار متنوعی است. غیر از انواع درختان و گیاهان جنگلی و مرتعی، مجموعه ای از گونه های وحوش نیز در آن وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
گوزن، شوکا، کل، بز و میش، پلنگ، خرس، گراز و انواع پرندگان، به ویژه قرقاول، کبک معمولی و کبک دری که فضای جذابی به آن بخشیده اند.

پارک جنگلی چالوس

پارک جنگلی چالوس ( فی ین) در کیلومتر هفت جاده چالوس – تهران واقع شده است. رودخانه چالوس که از کنار آن می گذرد، ویژگی خاص و جالبی به آن می بخشد.


پارک جنگلی سی سنگان

این پارک نیز ماند پارک جنگلی نور به دلیل خصوصیات و جاذبه های طبیعی و زیبایی ها و امکانات ایجاد شده در آن ، بسیار مورد توجه مسافران و اهالی بومی است وجود کمیاب و درحال انقراض شمشماد و نزدیکی آن به دریا، قابلیت سیاحتی جالب توجهی به آن بخشیده است.

پارک جنگلی نمک آبرود

این پارک بیش از 200 هکتار مساحت دارد و مانند سایر پارک های جنگلی، درختان خودرو و انبوهی را در خود جای داده است گونه های مختلف گیاهان شمشاد، توسکا، ملچ و افرا از جمله این درختان هستند که عمر درختان شمشاد ان بیش از 700 سال برآورد گردیده است.

پارک جنگلی میرزاکوچک خان

این پارک زیر نظر سر جنگل داری ساری اداره می شود و در کیلومتر 18 جاده آمل به تهران واقع شده است.

پارک جنگلی نور

این پارک در دو کیلومتری شهر نور قرار گرفته و تجهیرات و امکانات اقامت روزانه دارد.

پارک ملی خشکه داران

پارک ملی خشکه داران در مسیر تنکابن به عباس آباد ( نزدیک ساحل دریا) قرار گرفته و 20 هکتار وسعت دارد.

پارک شهید زارع ( هولار):

واقع در جاده ساری- بهشهر

پارک ورگایچ:

واقع در پشت کمربندی چالوس- نوشهر

پارک بنفشه:

واقع در پشت جنگل داری کلارآباد

پارک شهید پور ابراهیمی:

واقع در ساری

پارک سی سرا:

واقع در ساقی کلایه
تعداد کل چشمه های شمارش شده استان به چند صد چشمه می رسد که عمدتا در شهرستان های رامسر، تنکابن ، چالوس، نوشهر، آمل ، بابل، ساری و بهشهر واقع شده اند. گکانون های مهم چشمه های بزرگ استان مازندران عبارتند از : چشمه های سعدین، چانوسر، غلغله سر، هفت خال، واسکی کسرو، میان خونی، چشمه خونیف فک چشمف شمس رود، رکن دشت، ینچه خواجه، ترخون، علیواگ که در شهرستان های بهشهر، ساری و آمل قرار گرفته اند. چشمه های هفت خونی، هلی کتی چشمه، آعورکتیف شهربند، قلعه چشمه، چشمه شهرک، رودگ، آسپه آو و دارو که در شهرستان چالوس و نوشهر واقع شده اند. چشمه سر چشمه و سایر چشمه ها در شهرستانهای تنکابن و رامسر قرار دارند.

چشمه های آب گرم رامسر

این چشمه ها چندین رشته را تشکیل می دهند و به چشمه های گوگردی گازدار معروف هستند این چشمه ها در نقاطی مانند جواهر ده، کتالم، سادات محله و خود شهر رامسر قرار دارند.

چشمه آب گرم آب آهن یا آب فرنگی

این چشمه بالای روستای آب اسک لاریجان، میان بیدستان ازارو و قرار دارد. آب این چشمه دارای ترکیبات سولفات دوفروکربنات و دوفراسید کربینیک آزاد است. استحکام و نوشیدن آن برای افراد مبتلا به بیماریهای کم خونبی و جلدی توصیه شده است.

چشمه آب گرم آب اسک

این آب گرم در روستایی به همین نام از بخش لاریجان قرار گرفته ، برای درمان امراض جلدی از قبیل اگزما و زخم های کهنه توصیه شده است. علاوه بر آب گرم فوق، آب معدنی های دیگری نیز در آب اسک وجود دارد که برای رفع امراض جلدی و گوارشی توصیه شده اند.

آب معدنی استراباکو

این آب گرم که بین راه لاریجان به روستاق، نزدیک روستای بایجان در محلی به نام « قلابن» قرار دارد؛ از کوهی می جوشد و پس از چند متر به رودخانه هراز می ریزد. آب این چشمه ماده ای به نام زبیق دارد که در درمان امراض جلدی، به ویژه بیماریهای عفونی موثر و مفید است.

آب گرم رینه

این آب گرم در نزدیکی روستای رینه لاریجان قرار گرفته است. این آب برای درمان بیماریهای جلدی، مفصلی و عفونی موثر است.

آب معدنی آمولو

آب این چشمه، به دلیل تأثیر در رفع بیماریهای گوارشی، قابل شرب است و روی بیماریهای پوستی نیز تأثیر دارد.

آب گرم لاریجان

آب و هوای معتدل و کوهستانی توام با زیبایی های طبیعی و چشم انداز قله دماوند از جاذبه های بسیار مهم ناحیه آب گرم خیز لاریجان است که علاقمندان بسیاری را به سوی خود جذب می کند. چشمه آب گرم لاریجان به صورت طبیعی در دامنه کوه دماوند می جوشد سالیان درازی است که عموم مردم از آن استفاده می کنند و مسافران زیادی نیز جهت معالجه بیماریهای جلدی به این منطقه سفر می کنند.
دریای مازندران با وسعت حدود 438000 کیلومتر مربع بزرگترین دریاچه جهان به شمار می رود که بین ایران و کشورهای روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان واقع شده است. سواحل ایرانی دریای مازندران از آستارا تا گمیشن و دهانه اترک، در طول و پهنای 3 تا بیش از 30 کیلومتر گسترده است چشم انداز شمالی آن را دریایی نیلگون و نسبتاً آرام خزر و چشم انداز جنوبی آن را ( غیر از قسمت غربی که عمدتاً مرتفع و مردابی است)، جنگل های انبوه دامنه های البرز تشکیل داده اند.
در فراسوی جنگل ها، قله های سر به فلک کشیده و برف گیر البرز است که زیبایی خاصی به منطقه می بخشد پیرامون ساحل را باغات مرکبات، شالیزارها و مزارع سرسبز پوشانیده و جلوه هایی شگفت و زیبا را پدید آورده اند. تمامی کناره دریا( به جز برخی محدوه ها که رسیف قلوه سنگی، شنی و ماسه ای است) از لحاظ نوع ساحل ، قابلیت های شگرفی برای بهره برداری توریستی دارند و یکی از کم نظیرترین سواحل جهان محسوب می شود. مهمترین محورهای توریستی- ساحلی مازندران عبارت اند از :

محور رامسر – علم ده

این بخش از نوار باریک ساحلی که 120 کیلومتر طول و 2500 کیلومتر وسعت دارد، به لحاظ نحوه توپوگرافی، پوشش گیاهی ، هم جواری اش با کوه های جنگلی، استقرار در جلگه و سهولت دسترسی به آن ، یکی از زیباترین سواحل منطقه خزر محسوب می شود.
پهنای این نوار ساحلی از 3 کیلومتر در رامسر تا 30 کیلومتر در تنکابن و 5 تا 10 کیلومتر در نوشهر و چالوس گسترده است و به علت نزدیکی به تهران مورد توجه گردشگران است.

محور علم ده – بابلسر

این محور ساحلی نیز دارای عناصر و ویژگی های جذاب توریستی است که با فاصله گرفتن از کوه ها، جلگه وسیعی را پدید آورد و خاستگاه شهر و آبادی های متعددی گردیده است.

محور بابلسر- فرح آباد و بهشهر – گرگان

این محور، ساحل و جلگه شرقی مازندران را از ساری تا نکا و از شبه جزیره میانکاله تا خلیج گرگان و سواحل شرقی دریا را در بر می گیرد و دارای عناصر متعدد جذاب توریستی است.





















1- نوار باريك و كم پهنای رامسر ـ علم ده و گلوگاه ـ كردكوی كه به علت نزديكی ارتفاعات جنگلی به دريا، دارای شيب نسبتا تند و فضای بسيار محدود دشتی است. پهنای محدوده های فوق بين 3 تا 5 كيلومتر و درازای مسير آنها بيش از 150 كيلومتر است.
2- جلگه وسيع و طولانی آمل ـ بابل و ساری ـ بهشهر كه در مصب رودخانه های هراز، بابل، تجن و نكا تشكيل شده و دارای پهنايی بين 20 تا 50 كيلومتر و درازای بيش از 120 كيلومتر است. اقليم جلگه های مازندران معتدل گرمسيری است و از غرب به شرق دمای آن افزوده می شود و به همان نسبت نيز ميزان بارندگی از غرب به شرق كاهش می يابد و درنتيجه از رطوبت هوا نيز كاسته می شود.
3- جلگه هاي نواحي شرقی كه در اين نواحي با كاهش جنگل و پوشش گياهی روبه رو هستيم. جلگه های مذكور محل استقرار روستاها و شهرهای مهم استان مازندران است كه عمده صنايع و مراكز اقتصادی و خدماتی را نيز در خود جای داده اند.

آبشار یخی

این آبشار تمام یخ، در ارتفاع 5100 متری مسیر دود کوه، نزدیک قله دماوند قرار گرفته است و. هفت متر ارتفاع و سه متر قطر دارد و مدام نیز به قطر آن افزوده می شودو علت تشکیل آن ناشی از ذوب برف های گودال بالای آن است که به هنگام گرمای ظهر تابستان، باریکه آبی را به وجود می آورد و از کنار آبشار یخی عبور می کند این آب مدت کوتاهی دوام می آورد و بلافاصله منجمد می شود این آبشار یکی از آبشارهای عجیب و منحصر به فردجهان است.

آبشار هریجان

این آبشار بالای روستای به همین نام در نزدیکی گردنه هزار چم درجاه تهران – چالوس قرار گرفته، بیش از 9 متر ارتفاع دارد و یکی از زیباترین آبشارهای کوه های البرز است.

آبشار ایج یا ده قلو

این آبشار از ذوب برف های دائمی کوه خشم چال ارتفاعات اشکورعالیا سر چشمه می گیرد و پس از طی مسافتی در بالا دست روستای ایج، از فراز سنگی، روی سنگی دیگر فرو می ریزد سپس به صورت آبشارهایی متعدد به عمق دره سرازیر می شود.

آبشار آلامل

این آبشار از دامنه های شمالی دماوند سرازیر می شود و بیش از 100 متر ارتفاع دارد، و آب فراوان آن چون پودری نمناک درهوا پخش می شود ومنظره ای بسیار بدیع و کم نظیر دارد.

آبشار اکاپل

این آبشار درجنگل کوهستانی سردی چال کلاردشت واقع شده و چشم انداز و مناظری بدیع دارد. همجواری این آبشار با ییلاقات کلاردشت و زیبایی طبیعی آن که دریاچه ولشت را نیز در خود جای داده، قابلیت تفرجگاهی آن را به صور فوق العاده ای افزایش می دهد.

آبشار سواسره

این آبشار نزدیک به 100 متر ارتفاع دارد؛ در بالا دست ناحیه ای از توابع بلده قرار گرفته ، دارای آبی فراوان و پخشابی ویژه است.

آبشار شاهدنشت لاریجان

این آبشار در بالای کوهی به همین نام در جوار قلعه ملک بهمن قرار گرفته است و بیش از 50 متر ارتفاع دارد.

آبشار زیار( آب شیخ علی خان)

این آبشار نام خود را از رود زیار گرفته است و حدود 40 متر ارتفاع دارد. مناظر سر سبز و کوهستانی و چمن زارهای زیبای اطراف و حواشی آن ، از این آبشار عنصر ممتاز طبیعی- جهانگری پدید آورده اند.
آبشار از اراک در سنگ پشته رامسر، آبشار چار در در جنت رودبار رامسر، آبشار تیمره در وانای آم، آبشار پرومه در شمس آباد لاریجان، آبشار زنگت در رنگت – بهشهر، آبشار داراب کلا در ساری، آبشار ریش براز درجنت رودبار رامسر

غارهای طبیعی

این غار در ارتفاعات و تنگه تلاقی رود « دوآب » واقع شده و به وسیله غارشناسان ایرانی در سال 1335 کشف گردید.

غار آب اسک

این غار در نزدیکی آب اسک، در دره هزار واقع شده است حدود یک ساعت از روستای اسک پیاده روی دارد که از کنار ارتفاعات و حواشی رود هزار می گذرد.

غار پیرزن خانی

این غار در نزدیکی روستای اوکلاو از منطقه نور و کجور واقع شدهاست.

غار دیو سفید

این غار در محلی به نام مازگاه، در کنار قله دیو سفید که دارای موقعیت استحفاطی خاصی است، قرار گرفته است و در گذشته های بسیار دور به عنوان دژ مورد استفاده اسپهبدان مازندران بود.

غار کبجا کچال

این غار در دل جنگل های ارتفاعات دوآب قرار دارد.

غار یخ مراد

این غار در نزدیکی گچسر حد فاصل استانهای تهران و مازندران قرار دارد و از عجایب غارهای جهان به شمار می آید.

غار سیاه پور

در منطقه امیری، بین دره هراز لاریجان و فیروز کوه

غار هیلدو

در نزدیکی روستای شوراب ساری.

غار خرم آباد

در نزدیکی خرم آباد تنکابن

غارهای کمربند و هوتو

این غارها در روستای تروجن، در پنج کیلومتری جنوب غربی شهرستان بهشهر واقع شده اند. این دو غار برای اولین بار در سال 1949 به وسیله کارلتون س . کون از دانشگاه فیلادلفیا شناسایی شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.

شبه جزیره میانکاله بهشهر

در سرتاسر ساحل جنوبی دريای خزر، تنها يك شبه جزيره به نام ميانكاله وجود دارد كه منتهی اليه جنوب خاوری دريای خزر واقع شده که نام خود را از دو كاله (شكستگی ساحلی يا رودخانه) واقع در طرفين شمالی و جنوبی گرفته است. اين شبه جزيره از شمال به دريای خزر، از جنوب به خليج گرگان، از خاور به آشورا ده و از باختر به اراضی زاغ مرز، مرداب لپو و نيروگاه نكا محدود می شود. شبه جزيره ميانكاله در حدود 70 هزار هكتار وسعت دارد كه پهنای آن بين 5/2 تا 5/6 كيلومتر از دريا جدا می شود. عمده ترین درختچه های آن بوته های انار و تمشک وحشی است . همه ساله بیش از صدها هزار پرنده مهاجرف از انواع فلامینگو، قو، غاز خاکستری، پیشانی سفید، قره غاز، انواع اردک در این شبه جزیره فرود می آیند و تولید مثل و زمستان گذرانی می کند. علاوه بر پرندگان فوق انواع پرندگان بومی نیز ماند قرقاول، سار، کبوتر و حیواناتی ماند خرسف خوک، شغال، جو تیغی و دله نیز در آن وجود دارند. شبه جزیره میانکاله به عنوان منطقه ای حفاظت شده به ثبت رسیده است و شکار هر نوع حیوان و پرنده در پیرامون آن، بدون اجازه مخصوص ممنوع است. در شرق شبه جزیره میانکاله، مجمع الجزایر آشورراده قرار گرفته که از سه جزیره کوچک و بزرگ تشکیل شده است و با پیش روی و عقب نشیتی آب دریا، بزرگ و کوچک می شوند.
علاوه بر جزایر فوق، به جزیره اسمال سای نیز باید اشاره کرد که در مرداب پلنگان قرار گفته و یکی از بی نظیر ترین اکو سیستم های جهانی را دارد.



آداب و رسوم :


موسيقي منطقي مازندران را مي‌توان به چند بخش جداگانه تقسيم كرد.

1- موسيقي مناطق مركزي مازندران از ساري تا نوشهر:

موسيقي اين مناطق بر پايه‌ي اصيل‌ترين و كهن‌ترين نغمه‌ها و ملودي‌هاي چوپاني مازندران شكل گرفته است و محور اصلي موسيقي اين بخش از سوي پنج مقام آوازي وزين و پر قدمت يعني طبري بلند، طبري كوتاه، كتولي بلند، ميون كتولي و تعداد زيادي قطعه ساز چوپاني است.

2- موسيقي علي‌آباد كتول:

ساختار موسيقي كتول متكي بر دو مقام آوازي با عنوان «هرايي كوتاه» و «هرايي بلند» است. سازهاي اين منطقه عبارت اند از: دوتار، سازي با منشاء تركمني و خراساني، ني هفت بند، ني سنتي تركمني، دهل، شمشاد، كمانچه و سرنا.

3- موسيقي گداري:

گدارها تيره‌اي از خنياگرانند كه از جاهاي ديگر به ايران آورده شده‌اند. موسيقي گداري در واقع بيان ويژه‌اي از موسيقي مازندران است كه با احساس، دانش و فرهنگ موسيقي قوم گدار عجين شده است.

4- موسيقي خاور مازندران:

امروزه اين نوع موسيقي در نواحي ميان دو رود سازي تا كوهپايه‌هاي طبري زبان گرگان كاربرد دارد. مهم ترين ساز در موسيقي شرق مازندران دو تار است، هسته‌ي مركزي موسيقي شرق مازندران دو مقام بزرگ هراتي است كه ريشه در موسيقي تركمني و موسيقي شمال خراسان دارد.

5- موسيقي باختر مازندران:

موسيقي اين مناطق بين چالوس تا غرب نشتارود و تا گيلان گسترده است و بيش تر با نواهاي چوپاني همراه است.

موسيقي مذهبي مازندران:

پيدايش اولين گونه‌هاي موسيقي مذهبي در قالب شبيه‌خواني‌ها، مرثيه خواني و نوحه‌ها كه بيش تر توسط تعزيه‌خوان ها و مدّاحان كومش و مناطق مركزي ايران به اجرا در مي‌آمد به لحاظ بار اعتقادي و مذهبي مورد توجه مردم منطقه قرار گرفت. اين احتمال قابل طرح است كه برخي منظومه‌هاي موسيقيايي مازندران هم چون نجما، حيدربك و صنمبر تحت تاثير موسيقي مذهبي شكل يافته و بسياي از ترانه‌ها در چهارگاه و سه‌گاه نيز از همين موسيقي متأثر شده.
آغورمسما، ته چین، ترش ترو، دوپَتی، اسپناساک، آش کدو، ناز خاتون، اسفناج مرجی، کهی انار، قلیه، خورش آلو، مارغانه انار.

مشاهیر :


نيما يوشيج

نيما در سال 1276 هجري شمسي در دهکده اي به نام يوش ، واقع در مازنداران چشم به جهان گشود. خواندن و نوشتن را نزد آخوند ده فرا گرفت ولي دلخوشي چنداني از آخوند ده نداشت چون او را شکنجه مي داد و در کوچه باغها دنبال نيما مي کرد. پس از آن به تهران رفت و در مدرسه عالي سن لويي مشغول تحصيل شد در مدرسه از بچه ها کناره گيري مي کرد و به گفته خود نيما با يکي از دوستانش مدام از مدرسه فرار مي کرد و پس از مدتي با تشويق يکي از معلمهايش به نام نظام وفا به شعر گفتن مشغول گشت و در همان زمان با زبان فرانسه آشنايي يافت و به شعر گفتن به سبک خراساني مشغول گشت.
در سال 1300 منظومه قصه رنگ پريده را سرود که در روزنامه ميرزاده عشقي به چاپ رساند.
از معروف ترين شعرهاي نيما مي توان به شعرهاي افسانه، آي آدمها، ناقوس، مرغ آمين اشاره کرد. نيما در 13 دي 1328 چشم از جهان فروبست.

دكتر پرويز ناتل خانلرى شاعر، اديب و مترجم

دكتر پرويز ناتل خانلرى فرزند ميرزا ابوالحسن خان در اسفند ماه سال 1292 خورشيدی در شهرستان نور مازندران به دنيا آمد. دوره متوسطه را در تهران (دارالفنون) به پايان برد و تحصيلات عاليه را در دانشسراى عالى و دانشكده ادبيات دانشگاه تهران به تحصيل پرداخت و موفق به اخذ مدرك ليسانس شد. سپس به استخدام وزارت فرهنگ درآمد و به تدريس ادبيات فارسى در دبيرستان هاى رشت و تهران پرداخت. در طى اين دوران، دكتراى خود را در رشته زبان و ادبيات فارسى گرفت خانلری در سال 1344 خورشيدی بنياد فرهنگ را تأسيس كرد كه در مدت فعاليت اين بنياد بيش از سيصد عنوان كتاب چاپ و نشر شد.
دكتر خانلرى يكى از شاعران توانا و نويسنده اى بزرگ به شمار مى رود. در عين حال وی يكى از پيشگامان دستور زبان فارسی بود. دستور زبانى كه وى نوشته است از معتبرترين دستورهايى است كه در زبان فارسى نگاشته شده و در زمان خود تحولى بزرگ ايجاد کرد. از کارهای ارزنده ديگر وی جمع آوری اصطلاحات علمی بود، يك كتاب علمى شامل 14 هزار لغت، دو كتاب اصطلاحات پزشكى و چند كتاب ديگر حاصل اين تلاش پرثمر وی بودند.
از آثار دكتر خانلرى ميتوان از ترجمه دختر سروان از آثار پوشكين، مست اثر گی دو موپاسان، سفيد و سياه اثر ولت، طوفان اثر ويليام شکسپير، تحقيق بنيادى در عروض و قافيه و چگونگى اوزان غزل، غزلهاى خواجه حافظ شيرازي، وزن شعر فارسي، ماه در مرداب، مجموعه شعر، ترانه هاى منتخب رباعيات شاعران مشهور، تاريخ زبان فارسى در 5 جلد، دستور زبان فارسي، ديوان سمك عيار، روانشناسى و تطبيق آن با اصول پرورش، تاريخ ايران پيش از اسلام، تاريخ ايران بعد از اسلام، حدود سيصد مقاله در مجله سخن نام برد.
دكتر پرويز ناتل خانلرى اين شخصيت ممتاز ادبى ايران كه خدمات او به فرهنگ، ادب و زبان فارسى انکارناپذير است. در شهريور سال 1369 خورشيدی چشم از جهان فرو بست.

سلمان هراتي ( شاعر )

در سال 1338 در روستاي فرودشت از توابع خرم آباد تنكابن بدنیا آمد .وي تحصيلات ابتدايي را در زادگاهش به اتمام رسانيد و براي گذراندن دوره متوسطه در خرم آباد تنكابن، در رشته ادبي به ادامه تحصيل پرداخت. وي كار جدي شعر را از سال 1358 درحوزه انديشه هنر اسلامي شروع نمود. آنچه بسيار قابل تامل و تعمق است نگرش اين شاعر واتكا به پشتوانه هاي مذهبي در شعر است. بدين صورت كه نه تنها در يك شعرش، بلكه در اكثر اشعارش به مسائل و روايات اسلامي و مذهبي چشم داشته و به ويژه به امام قائم (عج ) نيز توجه فراواني داشت. وي در سال 1365 دار فاني را وداع گفت.

استاد اسماعيل بن ميرزا شريف بن ملا ابراهيم بار فروش

يكي از استادان مهم اركان شعر و ادب مازندران بود. وي در توانايي بيان و قدرت طبع و ابداع معاني بسيار ماهر و استاد بود. آثار وي عبارتند از: ديوان قصايد و مثنوي ها، كتاب باقيات الصالحات در مدح ائمه اطهار و رساله تهذيب الاخلاق. تاريخ فوت استاد در سال 1303 هجري قمري اتفاق افتاد و حدود 57 سالگي در بابل در گذشت.

حضرت آيت الله جوادي آملي

حضرت آية‌ الله حاج شيخ عبد‌الله جوادى آملى در سال 1312 هـ . ش در آمل پا به عرصه گيتى نهاد. پدرش ميرزا ابوالحسن جوادى از عالمان و واعظان پرهيزكار شهر بود و اجدادش نيز تا چند نسل، از واعظان آنجابودند.

حضرت آيت الله شيخ جلال الدين علامه حائري

ازعلماي بزرگ شهرستان بابل ، عالم وارسته و مجتهد گرانمايه، حضرت آيت الله شيخ جلال الدين علامه حائري (ره) مي باشند که در يک خانواده کهن روحاني متولد گرديدند. وي در حدود سال 1255 شمسي در کربلاي معلي، پا به عرصه گيتي نهادند. جد گرانقدرش حضرت آيت الله العظمي ميرزا فضل الله حائري قاسمي مازندراني (ره) و پدر بزرگوارش مرحوم آيت الله شيخ علي علامه حائري (ره) مي باشند.

حضرت آيت الله العظمي شيخ محمد حسن معروف به شيخ كبير

يكي از فرزانگان و ستارگان درخشان جهان تشيع ، فقيه جليل القدر ، حكيم فرزانه ، عالم نامدار و مجتهد فرهيخته، حضرت آيت الله العظمي شيخ محمد حسن مازندراني معروف به شيخ كبير مي باشند.

حضرت آيت الله العظمي شيخ محمد صالح علامه حائري مازندراني

شيخ محمد صالح در 28 رجب سال 1298. ق. در شهر مقدس كربلا ديده به جهان گشود و در بيت علم و تقوا پرورش يافت. مادر مكرمه اش كه خود از بيت علم و صبيّه مرحوم ملامحمد يوسف استرآبادي صاحب «صيغ العقود » بوده اند، او را در دامان پر مهر و عاطفه خويش، بسيار عالي تربيت كرده و در آشنايي وي با دين و مكتب و قرآن كريم نقش بسزايي ايفا كرد.

فقیه وارسته آيت الله العظمـى حـاج ميـرزا هـاشـم آملي

آيت اله العظمـى حـاج ميـرزا هاشـم آملى در سال 1322 ه. ق، در روستاي پردمه لاريجان از توابع شهرستان آمل در استان مازندران ديده به جهان گشـود، تحصيلات مقـدماتـى را در آمل از جناب ثقه الاسلام آقا شيخ احمـد آملـی و حجت الاسلام آقا سيـد تـاج فـرا گـرفت. در آستـانه سـال 1335 ه. ق، كه سيزده بهار از عمـر شريف ايشان گذشته بـود به تشويق و ترغيب يكى از بستگان، زادگاه خـود را به عزم تحصيل در تهران ترك گفت. در اقامت ده ساله خـود در ايـن مركز علمـى، پـس از فراگيرى شرح لمعه و قـوانيـن، تـوانست سطـوح عالى را ازاستايد برجسته وقت فـرا گيـرد. در فلسفه و اشارات و اسفار و الهيات در حـوزه درس، مرحوم ميرزا يـدالله نظر پاك و در دروس ديگـر از محضـر مـرحـوم ميرزا محمد رضا فقيه لاريجانى و سيد محمـد تنكابنـى و حجت الاسلام آقا شيخ حسيـن آملى و حاج شيخ علـى لـواسانـى و ميرزا عبـدالله غروى بهره هاى وافر برد عزيمت به قم در سال 1345 ه. ق براى تكميل معلـومات رهسپار حـوزه عليمه قـم شد. ایشان در هفتـم اسفنـد ماه سال 1371 ه ش برابر با چهارم رمضان 1413 ه ق، دیده از جهان فرو بست.

استاد حبیب الله بدیعی

استاد حبيب الله بديعی موسيقيدان برجسته ايرانی، آهنگساز و ويلونيست، فرزند على محمد، به تاريخ 4 فروردين 1312در سرزمين اسپهبدان، استان هنرپرور مازندران در شهر سوادكوه در خانواده ای هنر دوست به دنيا آمد. پدر وی از خرده مالکان منطقه بوده و دوتار می نواخت. دوساله بود که خانواده اش به ساری نقل مکان کرد. کشش و علاقه وی به موسيقی از دوران خردسالی همگان را شگفت زده کرده بود. بديعى دو سال اول ابتدايى را در سارى گذراند، و پس از آن به تهران رفته و در مدرسه پانزده بهمن تحصيلات خود را پى گيرى كرد. پس از پايان تحصيلات متوسطه، در رشته زمين شناسی دانشگاه تهران ادامه تحصيل داده و موفق به اخذ ليسانس ميگردد. از سال 1326 نزد دكتر لطف الله مفخم پايان ( به مدت سه سال ) و استاد صبا (به مدت دو سال) آموزش و يلون می بيند و يک سال هم نزد چينگوزيان از ارامنه قفقاز به آموزش موسيقی کلاسيک می پردازد. حبيب الله بديعى در نواختن دستگاه ها و گوشه هاى آواز، قدرت و توانايى قابل ملاحظه اى داشته و در آهنگسازى ونوازندگى داراى سبك خاصى بود. كه هر يك از آثار وی از شيوايى و لطافت كم نظيرى برخوردار است. بديعی از سال 1329به عنوان تکنواز با بر نامه موسيقى ارتش همکارى کرد. و سال بعد بود که که رسماً وارد ارکستر ابراهيم منصورى شد.
سال 1343 به عضويت شورای موسيقی راديو انتخاب شد، از سال 1346 تا 1351 رياست اداره موسيقی راديو را به عهده داشت. سال 1458 به عضويت شورای واحد موسيقی درآمد که به غير از او مرتضى حنانه، على تجويدى و حسينعلى ملاح هم در آن عضو بودند. بديعی رهبری ارکسترهای 2, 4 و 6 و ارکستر باربد و نکيسا را هم به عهده داشت. بديعی در سال 1371 بر اثر بيماری قلبی درگذشت و در جوار امامزاده طاهر كرج به خاك سپرده شد.

امامعلی حبيبی:

برنده اولين مدال طلای المپيک ورزش ايران
امامعلی حبيبی در سال 1310 خورشيدی در روستای درزی کلا، از توابع شهرستان بابل در مازندران زاده شد. از دوران نوجوانی به کشتی گيری( که تقريبا در تمام روستاهای گيلان و مازندران سنتی ماندگار از دوران کهن مي باشد) علاقه داشته و هميشه آماده پيکار بود، در جوانی ضمن کار در شهرداری قائم شهر(شاهی) اوقات فراغت را با پشتکار به تمرين کشتی می پرداخت. بعداً به تهران آمده و زير نظر مربی نامدار کشتی ايران حبيب الله بلورچی به طور جدی به تمريناتش ادامه داد. جسارت و سرعت عمل در ميدان از ويژگيهای کشتی حبيبی بود.
تا سال 1956 ايران هرگز در هيچ رشته ای برنده مدال طلای المپيک نشده بود،حبيبی با کسب مدال طلا در المپيک 1956 ملبورن اين طلسم را شکست، و از آن پس همه (مردم و مطبوعات) وی را ببر مازندران می ناميدند. در المپيک ملبورن دومين طلای ايران نيز نصيب جهان پهلوان تختی گرديد. در مسابقات جهانی سالهای 1959 و 1962 نيز حبيبی موفق به کسب مدال طلا گرديد. در مسابقات جهانی 1961 در يوکوهامای ژاپن بود که ايران برای اولين بار به مقام قهرمانی جهان در رشته کشتی آزاد دست يافت. پس از کسب اولين طلای المپيک برای ايران در ملبورن، شاهکار ديگر حبيبی در مسابقات جهانی سال 1959 بوقوع پيوست.

اسماعيل مهجوري ( مورخ)

مرحوم اسماعيل مهجوري فرزند مرحوم شيخ هدايت ا... ساروي در سال 1273 هجري شمسي در يك خانواده روحاني شهر ساري متولد شد. تحصيلاتش را در مدرسه ملي ساري فرا گرفت و سپس به مدرسه سليمان خان رفت و به تحصيل ادبيات فارسي و مقدمات عربي پرداخت. اثر ارزنده ايشان تأليف تاريخ مازندران مي باشد كه در اين كتاب تاريخ مازندران را از دورترين زمان تا عصر حاضر مورد بررسي قرار داد و با دقت و كنجكاوي موفق به انجام اين مهم گرديد. كتاب ديگر ايشان گويش هاي مازندران نام دارد كه در سال 1353 هجري _ شمسي به كوشش فرزندش چاپ گرديد.

حسين اسلامي ( نويسنده و محقق و مورخ)

اسلامي در سال 1326 در ساري متولد شد. از آثار چاپ شده وي: تاريخ دو هزار ساله ساري، جغرافياي تاريخي ساري، دانشوران ساري، همكاري در تاليف دائره المعارف بزرگ مازندران، تاريخ مازندران، تاريخ معاصر ساري، ساري در دو انقلاب( انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامي) . او در حال حاضر از پيش كسوتان عرصه علم و فرهنگ و احيا كننده تاريخ مازندران است. كه براي احياي فرهنگ و زبان و تاريخ مازندران كوشش و تلاش فراوان مي كند.

دكتر ذبيح ا... صفا (‌نويسنده)

در 16 ارديبهشت 1290 شمسي در شهميرزاد( مكاني واقع در ميان مازندران و سمنان) ديده به جهان گشود. پدرش سيد علي اصغر صفا در بابل به حرفه بازرگاني اشتغال داشت. دكتر صفا دوره ابتدايي را در بابل و بقيه تحصيلاتش را در تهران به پايان رساند. وي در ارديبهشت سال 1378 در اروپا درگذشت. از معروف ترين آثار ايشان: گاه شماري و جشن هاي ملي ايرانيان، نثر فارسي از آغاز تا عهد نظام الملك طوسي و تاريخ ادبيات در ايران و در قلمرو زبان فارسي و همچنين گنج سخن را مي توان نام برد.

محمد تقي دانش پژوه ( نويسنده)

محمد تقي در سال 1290 شمسي در شهر آمل متولد شد. تحصيلاتش را در آمل ، تهران و قم به انجام رساند. از آثارش ترجمه النكت الاعتقاديه، ترجمه مصادقه الاخوان، رساله امامت خواجه طوسي، جامع التواريخ رشيدي، معتقد الاماميه، بحرالفوائد.

ابوجعفر محمدجرير طبرى

ابوجعفر محمدجرير طبرى مولف تاريخ 16 جلدى «اخبارالرسل و الملوك» در فوريه 923 ميلادى (301 خورشيدى) از اين دنيا رفت. اثر مهم او به «تاريخ طبرى» معروف است. محمدجرير از مردم طبرستان (تپورستان - مازندران) بود كه علاوه بر تاريخ بسيار مفصل خود، چند تاليف و تفسير ديگر هم دارد.

سيد ظهيرالدين مرعشي

سيد ظهير الدين مرعشي به سال 815 ه ق در آمل بدنيا آمد. اواز دانشمندان عصرخويش محسوب شده و كتابي نيز در انساب سادات مرعشيه تاليف كرده است. هم چنين دو اثر عمده به نام هاي تاريخ طبرستان و رويان و مازندران و تاريخ گيلان و ديلميان دارد اين مورخ برجسته سرانجام به سال 892 ه. ق دارفاني را وداع گفت.

صنایع دستی :


هنرهای سنتی( دستی) به آن دسته از میراث فرهنگی بشر اطلاق می شود که از نسلهای گذشته تا به امروز به حیات ارزشمند خود ادامه داده است. ذوق و خلاقیت همراه با بیان عواطف و جنبه های اقتصادی جزء، خصیصه های این آثار به شمار رفته و نمایانگر جنبه های هنری و فرهنگی و تاریخی و اقتصادی هر منطقه است. هنرهای سنتی مازندران تبلور ویژگیهای اعتقادی و آداب و فرهنگ مردم این مرز و بوم است و بر اثر نیاز آنان شکل پذیرفته است و از جمله آنها می توان به صنایع چوبی(لاک تراشی) اشاره کرد که مجموعه ای است از وسائل روزمره زندگی همچون دانه پاش- کفگیر و ملاقه و عصا و غیره. نمد مالی- حصیربافی-جاجیم بافی- ابریشم بافی- جوراب بافی و غیره از جمله صنایعی است که روستاییان به هنگام فراغت از کشت و کار بدان روی می آورند. قالیبافی نیز یکی از صنایع دستی این سامان است که با ویژگیهای خاص هنری هر منطقه بافته می شود.


قلمزنی فرش کلاردشت
معرق جاجیم بافی
سفالگری منبت چوب و صدف
لاک تراشی گلیمچه متکازین

سوغات :


آغوز نون، پشتِ زیک، پیسن گُندلهِ، رشته به رشته، شکر قرمز، شربت بهار نارنج، آلبالو، انار، بادمجان ترشی، سیر ترشی، هفت بیجار، ترشی یارسی، مربای پرتقال، صنایع چوبی، حصیر، گلیم، جاجیم، جوراب بافی، موج بافی، پارچه(چوغا، باشلق، وازشمد)، نمد، سفال، انار جنگلی، برنج، ماهی، ازگیل، گل کاسنی، کلوچه.

خدمات گردشگری :


تاسيسات اقامتي (هتل های) استان مازندران
ردیف نام ستاره سوئیت مجموع تعداد آپارتمان/اتاق/سوئيت/ويلا مجموع تعداد تخت + تخت اضافه بهره بردار / مدير آدرس و شماره تماس
1 هتل خلج 1 2 16 56 خلج
رامسر-انتهاي بلوار طالقاني 01925250990
2 هتل ملكشاه 3 - 85 288 ملكشاه رامسر-چالكرود-خ شهيد خلعتبري
01925372450
3 هتل مهتاب 4 - 27 67 عباس صفاتيان رامسر – جواهرده
01925333402
4 هتل نازيا 2 - 18 44 شاهرخ صفاتيان رامسر – ابتداي خ سخت سر
01925225147
5 هتل پارسيان جديد 4 3 116 242 بنياد مستضعفان رامسر – خ سخت سر
01925223592
6 پارسيان قديم 4 6 22 50 بنياد مستضعفان رامسر – خ سخت سر
01925225147
7 هتل آوا 1 2 17 79 - تنكابن – جنب پل چشمه كيله – هلال احمر
01924210490
8 نشتارود 1 - 10 36 صدري تنكابن – نشتارود – جنب پمب بنزين
01924662452
تاسيسات اقامتي (هتل ها ی ) استان مازندران
ردیف نام ستاره سوئیت مجموع تعداد آپارتمان/اتاق/سوئيت/ويلا مجموع تعداد تخت + تخت اضافه بهره بردار / مدير آدرس و شماره تماس
9 سلمانشهر 2 4 18 40 کریمی تنكابن – سلمانشهر
01924823220
10 صدرا 2 18 43 129 بنياد صدرا -
11 گــــل 3 10 19 58 - تنكابن-عباس آباد
01924624153
12 لاله وحشي 1 - 10 32 - چالوس-بلوار دريا
01912212164
13 نوين 1 - 19 42 - چالوس-ابتداي كندوان
01912247295
14 فاندر 1 3 17 43 - چالوس- راديو دريا
01912211452
15 گلسار 2 3 24 66 - ميردار چالوس – راديو دريا
01912226667
16 كوروش 3 5 59 184 - چالوس-خ 17شهريور
01912229912
17 ملك 3 1 44 124 ملكپور چالوس-خ17شهريور
01912224107
18 مارال 3 6 30 92 سلطان مرادي -
19 پارسيان 5 17 174 376 بنياد مستضعفان چالوس – خ 17 شهريور
01913122562
تاسيسات اقامتي (هتل ها ی ) استان مازندران
ردیف نام ستاره سوئیت مجموع تعداد آپارتمان/اتاق/سوئيت/ويلا مجموع تعداد تخت + تخت اضافه بهره بردار / مدير آدرس و شماره تماس
20 سپيد گل 1 1 25 70 نوشهر-خيرود-ك7 جاده رويان
01913153236
21 درياي نوشهر 1 10 24 پيوندي نوشهر
22 ژربرا 1 12 29 - نوشهر- بلوار شهيد خيريان- روبروي آبياري
01913222332
23 برج 1 - 28 144 - نوشهر-خ شهيد كريمي-جنب فرودگاه 01913231381
24 چلندر 2 1 26 56 شركت سرماه نوشهربه نور- ك18 منطقه چلندر 01913142811
25 شاليزار 2 24 56 نوشهر ميدان آزادي
01913250001
26 نسيم 2 1 22 64 - نوشهر-ك25 نور-علي آباد عسگرخان
01913114327
27 آپادانا 3 4 47 123 - نوشهر-بلوار بهار آزادي
پل ماشك 5-01913231381
28 صدف 3 4 39 125 نوشهر- جاده نور
01913122562
29 بزرگ نور 2 2 32 71 خواجه نوري نور – خ معلم
01226223338
30 نارنجستان 4 6 115 556 شركت نارنجستان نور به سمت ايزدشهر
01226281111
تاسيسات اقامتي (هتل ها ی ) استان مازندران
ردیف نام ستاره سوئیت مجموع تعداد آپارتمان/اتاق/سوئيت/ويلا مجموع تعداد تخت + تخت اضافه بهره بردار / مدير آدرس و شماره تماس
41 عرب 2 1 13 38 عرب ساري- كيلومتر2جاده نكا
0151328522
42 اسرم 3 8 60 120 نادري ساري – ابتداي كمربندي تجن
01513255090
43 نارنج 3 3 33 84 هرسيني ساري – كيلومتر 5 جاده خزر آباد(دريا)
01512133071
44 بادله 4 8 55 129 آشوري ساري – ك 10 جاده نكا
01512442548
45 سالاردره 4 4 58 125 صنايع چوب و كاغذ ساري _ ك 13 جاده كياسر
01513882101
46 نويد 4 18 64 113 حبيبي ساري – ك 5 جاده قائم شهر
01512232002
47 بهشهر 2 20 48 انصاري بهشهر – بلوار شهيد هاشمي نژاد- 01525264177
48 عرش ابراهيمي نوشهر
49 نگين اكبري بابل
50 سام
صدرا
12 114 350 شركت صدرا بهشهر- جاده نيروگاه
مشخصات مهمانپذیر های استان مازندران
ردیف نام واحد ستاره کد مدیر/ بهره بردار تعداد اتاق تعداد
تخت
نشانی تلفن
1 آذربایجان 1 65130/2 حسن رنجکش 17 70 کلاردشت-خ
سردار جنگل
2622676-0192
2 ارجمندی 1 65059/2 منصور ارجمندی 15 45 قائمشهر- خ ساری 2222845-0123
3 ایران 1 65042/2 اقدس نظری 24 107 تنکابن-بعد از
پمپ بنزین
4272785-0192
4 بابل 2 65076/2 میر طاهری 20 57 بابل- خ 17 شهریور
2222350-0111
5 بهار نو 1 65077/2 رضا حسنی گنجی 15 48 بابل- خ 17 شهریور 2227157-0111
6 پاپلی 2 65062/2 رمضان
محمد تبار
16 49 بابل- میدان 17 شهریور 2224719-0111
7 تجن 3 65033/2 محمد حبیبی ساروی 19 51 ساری- کمربندی تجن 3251791-0151
8 توکل (چ) 1 65087/2 اسماعیل خباز 17 51 چالوس- خ شهید بهشتی 2222157-0191
9 توکل(س) 2 65030/2 سید حسن هاشمی 17 58 ساری- میدان ساعت 3242493 - 0121
10 تهران 1 65071/2 محمد مهدی عمرانی 13 42 آمل- خ شهید بهشتی 2224534-0121
11 خزر 1 65073/2 علیرضا شیرزاد 16 42 ساری-خ جمهوری 2227231-0151
12 درخشان 1 65078/2 هاشم زاده 8 24 ساری- خیابان مدرس 3245533-0151
13 سارویه 2 65032/2 محمود نادری 28 87 ساری- روبروی پمپ بنزین 3245600-0151
14 سرچشمه
لاریجان
2 650/2 محمد محمدی 19 88 آمل- لاریجان سرچشمه 3362123- 0122
15 طوفان 1 65 /2 سید محمود حسینی 19 61 چالوس- هچیرود 2223528-0121
16 فرهنگ 2 65072/2 سیف ا... عمرانی 15 48 آمل- خ 17 شهریور 2223528-0121
17 کیان 1 65074/2 پیمان کیان 12 34 چالوس-خ امام خمینی 2222800-0191
18 ولیعصر(س) 3 65031/2 مرتضی حدادیان 25 65 ساری-بلوار خزر 3245476 -0151
19 2 65/2 محمدی 9 19 کیاکلا 09111284109
مشخصات پانسيون هاي استان مازندران
ردیف نام درجه سال تاسیس
سال بهره برداری
نام بهره بردار تلفن همراه نام مدیر تعداد کل اتاق تعداد کل تخت آدرس و تلفن
1 شكوه 88/11/5 صغري رازقي 12 48 ساري – خيابان نهضت-نبش كوچه ميثاق
01512263690
2 مهر 85/9/20 مريم
تشرعي
13 34 ساري كمربندي غربي-جنب اداره كل تعاون سابق
01513251132
3 امين 88/6/17 صمد
نوري
7 28 ساري-خيابان ملت-جنب حسينيه ارشاد
01512261408
4 نرگس 89/4/31
رضا
گــلي
8 42 ساري-بلوار طالقاني
01513251090
طرح پس زمینه
اندازه اسکین
اندازه فونت