آستانه مقدسه حضرت فاطمه معصومه (س) :
ایجاد فضاهای معماری بر تربت پاک حضرت فاطمه معصومه (س) به نیمه دوم قرن دوم هجری قمری باز میگردد. به استناد کتاب های معتبر تاریخی این بنا در اواسط قرن پنجم توسط امیر ابوالفضل عراقی از رجال دوره طغرل اول سلجوقی 429-465 ه.ق تجدید بنا شد. با آغاز قرن دهه هجری قمری و شروع فرمانروایی سلسله صفوی ،آستانه قم بیشتر مورد توجه قرار گرفت . در عصر قاجار ، فتحعلی شاه دومین پادشاه این سلسله ، به قم و آستانه مقدسه توجه خاصی نشان داد ، چنانکه تزیینات کنونی به همراه رواق ها و بیوتات فعلی اغلب متعلق به آن عهد است . مساحت مجموعه بناهای آستانه 13527 متر مربع است
شش امامزاده قمرود :
این بنا به سبکی ساده و با ویژگی های معماری بومی منطقه ، در سال 1321 ه.ق )عصر ناصری) به همت مهندس الممالک غفاری بنا شد . از ویژگی های تزیینی بنا کاشی های هفت رنگ عصر قاجار و کتیبه های کاشیکاری بر فراز قسمت ورودی بنا است
مقابر باغ گنبد سبز :
قم در قرن هشتم هجری قمری شاهد ساخت یادمان های مذهبی ،تاریخی ((برج های آرامگاهی)) بود . شاخص ترین بناهای مزبور تحت عنوان ((مقابر دروازه کاشان قم)) شناخته شده اند . در این مقابر امرای خاندان علی صفی فرمانروایان مستقل در قم در قرن هشتم هجری قمری به شرح زیر دفن شده اند .
1 . برج مقبره خواجه اصیل الدین مدفن دو تن از امرای خاندان صفی با تاریخ 761 هجری قمری .
2 . برج مقبره خواجه علی صفی مدفن سه تن از امرای خاندان صفی با تاریخ 792 هجری قمری.
3 . برج مقبره شمالی متعلق به اواخر قرن هشتم و اوایل قرن نهم هجری قمری.
امامزاده معصوم ( زینب خاتون : (
این امامزاده را به احفاد امام موسی کاظم (ع) نسبت می دهند . این بنا در دامنه کوهی در شمال غربی شهر جدید کهک قرار دارد . به استناد شواهد باقی مانده ، اسکلت اصلی بنا متعلق به پیش از عصر صفوی است . به اعتبار یک قطعه چوب منبت بازمانده از صندوق روی قبر که دارای کتیبه ای به تاریخ 999 ه.ق است . بنای کنونی و الحاقات جانبی آن را باید متعلق به دوران صفوی دانست.
امامزاده علی ابن جعفر :
امامزاده علی ابن جعفر مشهور به (( در بهشت )) بنای هشت وجهی با گنبد دو پوش هرمی شکل ، متعلق به قرن هشتم ه.ق است . در دوران قاجار ایوان و بیوتاتی بدان اضافه شد . این بقعه پس از آستانه مقدسه قم بر بقیه اماکن و مقابر منطقه قم از حیث تزیینات برتری دارد. مهم ترین عناصر تزیینات آن عبارتند از :
. گچبری 2 . کاشیکاری 3 . محراب
امامزاده سید سر بخش :
خاکجای مردی از نوادگان امام صادق (ع) بوده و بنای کنونی آن به نیمه دوم قرن هشتم (774 ه.ق) تعلق دارد . به استناد کتیبه گچبری ، این بنا به دستور غیاث الدین امیر محمد از بزرگان خاندان علی صفی (فرمانروایان قم در قرن هشتم ه.ق) بنیاد شد. تزیینات گچبری آن اثر علی بن محمد بن ابی شجاع هنرمند بزرگ این دوره است .
امامزاده حمزه :
مزار امامزاده حمزه – منسوب به خاکجای حمزه فرزند امام هفتم (ع) – بنای متعلق به نیمه نخستین قرن دهم هجری قمری است .این مزار با دو بقعه به سبک بنای حرم حضرت معصومه (س) ساخته شده است .پیشاپیش هر دو بقعه صحنی به درازا و پهنای 32 در 18 متر قرار دارد. این صحن را میرزا علی اصغر خان امین السلطان صدر اعظم بنا نمود . گنبد امامزاده با بلندای 10 متر با فرم حلزونی ( ترکیبی از مخروط و گنبد ) از آثار اوایل قرن حاضر است .
امامزاده شاه ابراهیم :
این زیارتگاه در مزرعه شاه ابراهیم در فاصله 24 کیلومتری شهر قم قرار دارد . بنای کنونی زیارتگاه به دوره صفوی تعلق دارد.
امامزاده شاه جمال :
این زیارتگاه دارای بقعه و گنبد ی کوچک و چندین اتاق است . بنای امامزاده شاه جمال که ساختمان آن را متعلق به دوره قاجار می دانند ، برسر راه جاده اراک قرار دارد.
امامزاده شاهزاده ابو احمد :
این زیارتگاه در فاصله بین ( چهار امام زاده) و ( شاهزاده سید علی) در شهر قم قرار دارد و مدفن ابو احمد محمدبن حنیفه یکی از نوادگان حضرت علی (ع) به شمار می رود.
امامزاده شاهزاده جعفر :
این زیارتگاه در روستای گیو نزدیک دستگرد خلجستان قرار دارد و مدفن یکی از فرزندان امام کاظم (ع) به شمار می رود . این بنا با جداری از تخته سنگ های بلند و کم حجم و ملات گچ ساخته شده و قاعده آن از بیرون به شکل برج است .
امامزاده شاهزاده جعفر غریب :
این آرامگاه که مدفن یکی از نوادگان حضرت امام کاظم (ع) است ، در شرق شهر قم قرار دارد . در وسط بقعه این زیارتگاه مرقدی با پوشش کاشی از آثار دوره فتح علیشاه قاجار به جای مانده است .
امامزاده عبدالله :
این بنا نزدیک قلعه صدری قرار دارد و منسوب به یکی از نوادگان امام سجاد (ع) است . بر فراز بقعه این زیارتگاه ایوانی الحاقی قرار دارد که قسمتی از آن نزدیک درگاه به شیوه معرقی کاشی کاری شده و احتمالاً به دوره قبل از حکومت قاجار تعلق دارد.
امامزاده ناصرالدین (ع) :
بنای چهار ضلعی امامزاده ناصرالدین(ع) در شهر قم از آثار سده دوازدهم ه.ق یا اواخر دوره صفویه به شمار می رود .
امامزاده هادی (ع) :
در کنار جاده جمیزقان – قاهان در دامنه کوه بقعه ای به نام امامزاده هادی (ع) مشهور به شاهزاده هادی (ع) قرار دارد . وی یکی از فرزندان امام موسی کاظم (ع) و برادر امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) است . بنای این زیارتگاه از 800 سال پیش مانده است.
امامزاده ابراهيم :
این امامزاده تاریخی نیز در بخش کهک در روستای سیرو استان قم واقع شده است .
امامزاده سلطان محمد شريف :
امامزاده سلطان محمد شريف سمت دروازه قلعه در محلهای که بنام اوست مدفون است. وی از اولاد حضرت سيد الساجدين امام زين العابدين (ع) است و نسب شريف او از اين قرار میباشد: سلطان محمد شريفبن علی بن محمد بن حمزه بن احمد بن محمد بن اسماعيل بن محمد بن عبدالله الباهر بن امام زين العابدين و عبدالله باهر با حضرت باقر(ع) از يک مادر بودند که فاطمه دختر حضرت مجتبی(ع) باشد و او را باهر گويند به جهت نيکويی صورت او و کنيه سلطان محمد شريف ابوالفضل میباشد و پدرش و دو جد او که يکی حمزه بن احمد و ديگری محمد بن حمزه باشد.
امامزاده سلیمان :
اين آرامگاه در دو كيلومتري شمال روستاي صرم واقع شده است . نقشه بنا از خارج ، برج مانند است كه بعداً رواقي بدان افزوده اند . بنا از داخل چهار ضلعي با جدار سفيد كاري شده است . در ضلع شرقي بقعه ، دو لوح قبر كوچك نصب شده است كه در حاشيه هر دو كتيبه اي به خط ثلث در متن آن به خط نستعليق ، اسامي متوفيان و تاريخ 970و 989 هـ.ق حجاري شده است . در مدخل بقعه ، يك كاشي خشتي بزرگ نخودي رنگ بر ديوار نصب شده است كه بر روي آن به خط ثلث برجسته ، اسامي محمد و علي به طور تكراري خوانده مي شود . به نظر مي رسد بناي اوليه امامزاده به دوره ايلخاني مربوط باشد .
امامزاده سید علی :
در حاشيه شرقى شهر قم گنبد و بارگاهى واقع شده كه منسوب به يكى از نوادگان قمربنى هاشم (ع) است. بنا به تحقيق يكى از نويسندگان ، سلسله نسب ايشان چنين است: "على فرزند ابراهيم فرزند ابوجعفر حسن فرزند عبيدالله فرزند حضرت ابوالفضل العباس (ع)". امامزاده سيد على از سخاوتمندان بنى هاشم بود و به جلالت قدر و عظمت منزلت شهرت داشت. اين بنا داراي بقعه ، گنبد ، رواق ، ايوان ، صحن ، آب انبار و الحاقات ديگر است .
امامزاده شاه احمد :
امامزاده شاه احمد ، یکی دیگر از امامزاده های تاریخی استان است که همه ساله علاقمندان بیشماری برای زیارت این امامزاده به قم می آیند .
امامزاده شاه اسمعيل :
امامزاده شاهزاده اسماعيل از امامزاده هايی است که از قديم الايام بقعه او مطاف اهالی اين بلد است و کاشی که در سنه 661 هجری ساخته شده و روی آن تصوير سه سوار است و دور آن اشعار و در موزه آستانه محفوظ از آن جا آوردهاند مضجع او در بالای قريه بيرقان که در شش فرسخی قم است ميان کوه واقع است و آن امامزاده معروف است که از نتاج حضرت امام جعفر صادق (ع) میباشد و ظاهراً نسب شريف او از اين قرار است : " اسماعيل بن احمد بن الحسين الجذوعی ابن احمد صاحب السجاده ابن حسن احمد بن علی العريضی ابن امام جعفر صادق (ع) ". و متصل به مرقد شريف او مرقد امامزاده محمد است که معروف است از احفاد حضرت امام موسی بن جعفر (ع) میباشد .
چهل اختران :
يكي ديگر از بقاع مطهره بقعه معروف به چهل اختران است . در بالای سر درب بقعه در کتيبه که به خط ثلث از گچ بيرون آورده شده نوشته است اين مکان قبور جمعی ازسادات و امامزادگان در سنه 851 آن است ، ولی در سنه 953 شاه طهماسب صفوی سقفی بسيار مرتفع و بنايی عالی بر اين قبور برپا نموده است . در بالای سر در بقعه از داخل اين کتيبه را به خط ثلث از گچ بيرون آوردهاند "قدصدر الحکم المطاع ببناء هذه العمارة الشريفة عن اعلی حضرت سلطان سلاطينالزمان ابوالمظفر شاه طهماسب بهادر خان خلدالله ملکه و سلطانه و افاض علیالعالمين بره و احسانه فی شهور سنة ثلث و خمسين و تسعمأه" . بنا و معمار آن استاد سلطان قمی است که از مشاهير معمارهای عهد صفويه است و نام او در آن مکان مضبوط است .
شاهزاده ابراهیم :
بقعه شاهزاده ابراهیم (ع) نزدیک امامزاده علی بن جعفر قرار دارد . این بقعه مدفن یکی از نوادگان امام هفتم و بنای کنونی آن متعلق به اوایل سده نهم ه.ق است .
شاه حمزه(ع) :
مزار شاه حمزه که آن را متعلق به حمزه فرزند امام موسی کاظم (ع) می دانند بنای متعلق به نیمه نخست سده دهم ه.ق است و نزدیک میدان کهنه شهر قم قرار دارد . سبک بنای این مزار ، مشابه بنای حرم حضرت معصومه (س) با ابعاد کوچک است .
شاهزاده زکریا :
در بخش خلجستان بین روستای عیسی آباد و میدانک ، رود کوچک خشکی وجود دارد که در کنار آن از عمق پنج کیلومتر سطح زمین سدی آجری به صورت برجی از سنگ و گچ بنا شده است . ساختمان امامزاده زکریا در دوره صفویه بر روی این سد بنیان شد .